26 / 11 / 2024

Terme'nin imar sorunu masaya yatırıldı!

Terme'nin imar sorunu masaya yatırıldı!

Terme'nin imar sorunu ve önerileri, Ulusoy Varan Tesisleri'nde düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı. ı. Ekmekçi yaptığı konuşmada, "İnşaatın olmaması demek 66 sektörün iş yapmaması demek. " dedi.




Terme'nin imar sorunu ve önerileri, Ulusoy Varan Tesisleri'nde düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı. 

Toplantıya, yaklaşık 25 kurum yetkilisi katıldı. Açılış konuşması yapan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Ekmekçi, ilçe ekonomisi olarak inşaat işinin önemini vurguladı. Ekmekçi yaptığı konuşmada, "İnşaatın olmaması demek 66 sektörün iş yapmaması demek. İnşaatın olmaması arsaların satılmaması demek. En önemlisi inşaat bittikten sonra yaşamın da olmaması demek. Mimarisiyle marka olan şehirler var. Terme'de niçin bunların içinde olmasın. Temennim bugünkü toplantıda güzel sonuçlar ortaya çıkar" dedi. 

2013 yılında satılan demir 7 bin 750 ton, 2014 yılında 7 bin 250 ton, 2015 yılında ise 1000 ton. Verilere göre düşüşler ortada. Peki bu düşüş neden kaynaklanıyor. İmar durumundaki tıkanıklık nasıl giderilebilir" şeklinde konuştu. 


Terme Belediyesi Başkan Yardımcısı Kamuran Toker: "Belediyemize gelen müfettişin uyarısı üzerine 24 binanın 18 tanesinde mühürleme yapmak zorunda kaldık. Mühürlemeyi biz yaptığımız için kötü de biz olduk. Çünkü var olan inşaatı durdurduk. Maalesef böyle bir algı var.  Açılış konuşmasının ardından katılımcılar söz verildi. Katılımcılar düşünce ve önerilerini şöyle dile getirdiler: Kent Konseyi Başkanı Mustafa Güler, "İnşaat ekonomiyi yakından ilgilendiriyor. İnşaat olmazsa ekonomi olmaz. Terme'deki durgunluğun nedeni inşaatın olmaması. Şuan Terme'de inşaat durmuş durumda. 

Beton ve demir üreticisi firmalardan 2013,2014 ve 2015 yılındaki verileri aldık. Aldığımız verilere göre 2013 yılında satılan beton toplamı 32 bin m3, 2014 yılında 37 bin 500 m3, 2015 yılında ise 22 bin 500 m3. Demir satıcılarından aldığımız verilere göre 2013 yılında imar planlamasında yetki verilmiş ve mevcut yapıya uyan bir çalışma yapılmamış. Biz kamu görevlisiyiz. Kanun, yönetmelik, mevzuatın dışında bir şey söyleme şansımız yok. Bu iyi ya da kötü farketmiyor. Hukuku söylemek, hukuku uygulamak zorundayız. 

İnşaatın durmasının sebebini biz olduğunu düşünmüyoruz. Biz yapıyoruz ama durmasının sebebi biz değiliz. Geçmişten gelen teknik eksikliklerden kaynaklanan bir dalgalanma oldu. İmar planında yanlış verilen ruhsatlar sorun. Bunların sebebi biz değiliz. Özellikleri biz bu yanlışları araştırmadık. Şikayetler üzerine müfettiş tespitiyle gelen evraklar bunlar. Resmi şikayetlerle gelen evraklar üzerine bu işlemleri yapabiliyoruz. Mecbur olduğumuz noktada işlem yaptık uyguladık. 1,5 yıldır neden bir planlama yapılmadı derseniz, Terme Belediyesi'nin ayrı Büyükşehir Belediyesi'nin ayrı görevleri var. Kanunlara göre imar sorunu Büyükşehir Belediyesi'nin görevleri içinde. Büyükşehir daha yetkili. Biz de sorunların çözülmesini istiyoruz. Kanunlara yapabileceğimiz birşey yok. Fazla katları yıkmak ise imar çözümlerimizin içinde" ifadelerini kullandı. 

Terme Ticaret ve Sanayi Odası İnşaatçılar Grubu Meclis Üyesi ve TİAD Başkanı Muharrem Çelik, "Terme'de inşaat sektöründe ciddi anlamda daralma var bunun aşılması için acil önlemlerin alınması lazım. 

Türkiye'nin lokomotifi inşaat sektörüdür. Terme'nin de lokomotifi fındıktan sonra inşaat sektörüdür. 

Çünkü Terme'de yaklaşık 10 binin üzerinde inşaatlarda çalışarak geçimini sağlayan kalıpçı, betoncu, sıvacı, boyacı, seramikçi ve benzeri ustalar çalışmaktadır. Terme ticaret odasına kayıtlı 82 üyemiz vardır ayrıca esnaf sanatkârlar odasına kayıtlı yüze yakın inşaat malzemeleri satıcısı ve nalbur esnafı vardır. Bu esnafların ve ustalarımızın önünün açılabilmesi için imar çözümsüzlüğünün çözüme kavuşturulması gerekmektedir" dedi. 

Belde Planma Ltd. Şti. Hüseyin Kahraman: "Plan yönetmeliğin üstündedir. İmarlar yönetmeliğe de imara da uygun değildir" ifadesini kullandı. 

İnşaatçı Ali Rıza Ultav: "Mevcut imar, Terme inşaat sektörüne bir darbedir. Belediye yetkilisi ve imar planlayıcısının birleşip bir çözüm bulmasını istiyoruz. Hem halka hem de şehirleşmeye hitap etmeli" dedi. 

Marjinal Yapı Ayhan Işıtan: "Terme'ye yeni imar ile bina yapılamaz. Arsaların değeri yarıya düşmüş durumda. İmarı, katı ve sert bir şekilde uygulamamak lazım. 

Vatandaşın lehine hiçbir şey kullanılmıyor gibi görüyorum. 1,5 yıldır hala ne olacağını tartışıyoruz. 

Sektördekiler 2-2,5 sene işsizliğe dayanamaz. İnsanlara kolaylık sağlanması lazım" şeklinde konuştu. 

Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın: "Bu Terme bizim. Bu belediye Terme'ye hizmet etmek amacıyla kurulmuş belediyeyse ne yapmak lazım. Şartlara uygun bir uygulamaya gidilmeli" dedi. 


Terme Vizyon Gazetesi


Geri Dön