27 / 04 / 2024

İstanbul'un otopark sorunu masaya yatırıldı!

İstanbul'un otopark sorunu masaya yatırıldı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin “Sürdürülebilir Ulaşım Kongresi” kapsamında İstanbul'un otopark sorunu masaya yatırıldı.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin “Sürdürülebilir Ulaşım Kongresi” kapsamında İstanbul’un otopark konusu konuşuldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre, Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Sinan Yardım’n moderatörlüğünü üstlendiği oturumda konuşmacı olarak İSPARK Genel Müdürü Murat Çakır, Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eren İnci ve Marmara Üniversitesi Öğr. Üyesi Abdullah Demir konuyla ilgili olarak bazı bilgiler verdi.

 

İstanbul un otopark sorunu masaya yatırıldı!

İSPARK teknolojik dönüşümle İstanbulluların hayatını kolaylaştıracak

İSPARK Genel Müdürü Murat Çakır yaptığı açıklamada yol üstü otoparkçılığın İSPARK’ın küçük işlerinden biri olduğunu asıl yükün ise 100 bin peron ile farklı şekillerde hizmet veren otopark işletmelerinin  olduğunu belirtti. İSPARK’ın karayolu araç otoparkı dışında otogar, deniz aracı parkı,  bisiklet kiralama işi, hava aracı parkı işletmeciliği gibi farklı alanlarda da çalışmaları olduğunu dile getirdi. Çakır, park konusuna eğildiklerini bildirirken  bir yandan da farklı alanlarda iş kollarını geliştirmeyi planladıklarını da söyledi.

Murat Çakır, İSPARK’ın teknolojik dönüşüme önem verdiğini dile getirerek ilk etapta sahada nakit ödeme yerine kartlı, mobil ödeme gibi seçenekleri hayata geçirdiklerini söyledi. Aynı zamanda kamera ile plaka okuma, mobil uygulamaların yenilenmesi gibi çalışmaları ön plana aldıklarını dile getirdi. Birçok yenilikçi adımı 2020 yılında hayata geçirmeyi planlayan İSPARK’ın elektrikli araçlar için şarj istasyonları da kurmayı düşündüklerini dile getiren Çakır bisiklet ve elektrikli bisiklet gibi yeni alanlarda olmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

İstanbul un otopark sorunu masaya yatırıldı!

İstanbul’un en önemli ikinci sorunu trafik yoğunluğu

Kent ekonomisi ve ulaştırma ekonomisi gibi konularda çalışmalar yapan Sabancı Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Eren İnci de yaptığı açıklamada İstanbul’un en önemli sorununun deprem olduğunu trafik yoğunluğunun ise bunu izleyen ikinci sorun olduğunu dile getirerek sunumuna başladı. Eren “Bir otomobilin yaşam süresinin yüzde beşi hareket halinde geçmekte, geri kalan süreyi ise park halinde bekler. Bu park halinin bir ekonomisi olduğunu görüyoruz. Bu oldukça önemli bir konudur ancak başka yerlerde…” şeklinde konuşarak, Türkiye’nin park alanlarının Yalova şehrinden daha büyük olduğunu dile getirdi.

Otoparklarda doğru fiyat politikası izlenmeli

Park alanının önemli bir ara ürün olduğunu dile getiren İnci büyük bir arazi kullanımına dayanan bu ürün için kısa vadede doğru fiyat belirlenerek çözüm yaratılabileceğini söyledi. İnci, park yeri arama ve bu sürede harcanan kaynakları karşılayacak optimal bir ücretlendirme yoluyla doğru bir ekonominin yaratılması gerekliliğine de dikkat çekti. Böylesi bir çalışmanın yapılabilmesi amacıyla kaç aracın park yeri arayışında olduğuna yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini de söyledi.

İnci, van Ommeren ve Kobus ile birlikte yaptığı çalışmasında yoğun anlar için işlerliği olan bir hesaplama modeli geliştirdiklerini dile getirerek, bu modelin normal ve seyrek park ihtiyacı olan anlar için de uygulanabilecek şekilde genelleştirilebileceğini söyledi.

Park ücretlerinin  gereğinden ucuz olması durumunda bu durumun şehirde yaşayan herkese daha fazla maliyet getireceğine değinen İnci yol üstü parklarının dahi ev fiyatları başta olmak üzere bir çok fiyatı etkilediğini belirterek, “Park parası ödemediğinizde iki defa düşünün” dedi.


 


Geri Dön