Antalya Kültür Sanat binası dış cephesiyle dikkat çekiyor!
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın eski yönetim binası yıkılıp yerine yeni bir Antalya Kültür Sanat binası yapıldı. Dış cephesiyle dikkat çeken binanın içinde ise dünyaca ünlü İspanyol ressam Picasso ile Ara Güler’in sergisi var.
Antalya’da yıllardır ticaretin kalbinin attığı, yönetildiği merekezi geçtiğimiz ay kültür sanata devredildi. 1971-2008 tarihleri arasında Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’na yönetim binası olarak hizmet veren, Kalekapısı’nda, kentin tam merkezinde yer alan binanın adı artık Antalya Kültür Sanat. Mimari projesi Dr. Sinan Genim tarafından hazırlanan Antalya Kültür Sanat binası renkli ve özgün dış cephesiyle dikkat çekiyor. Gökkuşağı renklerini taşıyan, adeta Akdeniz’in dalgalarını yansıtan dikey borulardan oluşan dış cephesiyle bina şimdiden şehrin simgelerinden biri olmuş durumda. Geçtiğimiz günlerde de Türk inşaat ve gayrimenkul sektörünün en büyük ödüllerinden ‘Sign of the City Awards 2015’te ‘En İyi Sosyo-Kültürel Yapı’ ödülüne layık görüldü. Antalya Kültür Sanat, yaklaşık 2 bin metrekarelik bir alana yayılıyor. Binanın 3 katı sergi salonlarına ayrılırken, bir katta da eğitim salonları yer alıyor. Zemin katta 112 kişilik toplantı salonu ve özgün sanatsal objelerin yer aldığı küçük bir hediyelik eşya bölümü ile sanatseverlerin vakit geçirebilecekleri bir kafe bulunuyor.
PİCASSO’NUN EVİNDEN GRAVÜRLER
Antalya Kültür Sanat’ta yer alan sergilerin koordinatörlüğünü ise Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi üstleniyor. Zaten, Sinan Genim’in İstanbul’daki müzelerin yapısal özelliklerini Antalya’daki binaya taşımış. Antalya Kültür Sanat böylece Pera Müzesi’inin uluslararası alandaki prestij şemsiyesinin de altına girmiş oluyor. Geçtiğimiz ay açılan ve şubat ayının sonuna kadar sürecek Picasso ve Ara Güler sergilerinde de bunu görmek mümkün. Antalya Kültür Sanat, Picasso sergisin hemen ardından yine uluslararası çapta yıldız bir ismini Andy Warhol’u ağırlayacak. Antalyalı sanatseverler ‘Picasso: Kadın ve Boğa’ sergisinde Picasso Vakfı ile Picasso Evi Müzesi Koleksiyonu’ndan derlenen gravür ve seramikleri görme fırsatını buluyor. Picasso’nun 1929 ve 1964 yılları arasına tarihlenen gravür ve seramik çalışmalarından oluşan sergisi bir katı kadın, diğer katı ise boğa teması olmak üzere iki katta sergilenen 54 yapıtını kapsıyor.
ARA GÜLER’İN ANTALYASI
Müzenin bir katında ise Picasso ile eş zamanlı olarak fotoğrafçılığımızın büyük ismi Ara Güler’in özel arşivinden derlenen ‘Işık ve Tarih: Ara Güler’in Gözüyle Antalya’ yer alıyor. Sanatçının imzasını taşıyan 40’a yakın fotoğraf, Antalya ve yakın çevresinden, Kaş, Patara, Xanthos, Myra, Pınara, Side ve Perge’den olağanüstü güzellikteki görüntüleri biraraya getiriyor. Uzun yıllar Time Life, Paris Match, Stern gibi uluslararası dergilere ve fotoğraf ajanslarına çalışan, Nemrut Dağı’nı ve heykellerini dünyaya tanıtan, Aphrodisias antik kentinin yeniden keşfedilmesini ve dünyaca tanınmasını sağlayan Ara Güler’in Antalya’ya ilk olarak Hayat dergisi için röportaj yapmaya gelmiş.
GELECEK SERGİ: ANDY WARHOL
Antalya Kültür Sanat, Picasso sergisin hemen ardından yine uluslararası çapta yıldız bir ismi ağırlayacak. Çağdaş sanatın en önemli temsilcilerinden Andy Warhol.
ANDY WARHOL
Andy Warhol (1928-1987) bir grafiker olarak başladığı kariyerini 20. yüzyıl sanatının en ikonik isimlerinden biri olarak tamamladı. Slovak kökenli bir ailenin oğlu olarak önceleri garipsendiği, sonraki yıllarda eleştirdiği ama bir yandan da hayran olduğu Amerikan kültürü ile var oldu ve onu yeniden yarattı. Amerikan Pop Sanat’ının öncüleri arasında yer aldı. Fikirlerin, insanlar ve olayların metalaştırıldığı maddi bir dünyada Warhol, çoğaltma ve yeniden üretme teknikleri ile her şeyi nesne statüsüne indirgeyerek, içerik ve formu önemsizleştirdi. Popüler, fani, harcanabilen, düşük maliyetli, seri imal edilen, genç, hazırcevap, hileli ve büyüleyici bir sanat üretti.
Sergi, Slovakya’nın ve Avrupa’nın en önemli özel koleksiyonlarından Zoya Müzesi koleksiyonundan derlenecek ve Warhol’un ikonik serilerini kapsayacaktır.
Hürriyet