27 / 04 / 2024

Antalya saat kulesine kubbe yapılacak!

Antalya saat kulesine kubbe yapılacak!

Antalya'nın en önemli sembollerinden biri olan Saat Kulesi'nin tepesinde, 1940'lı yıllara kadar kubbe olduğu ortaya çıktı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü, üzerine sonradan yapılan taşları kaldırarak, Saat Kulesi'ne kubbe yapacak.



Antalya'da tarihi Kaleiçi'nin ana giriş kapısı olarak bilinen Kale Kapısı'nda 2'nci yüzyılda Bizans döneminde yapılan beşgen planlı burç üzerinde Saat Kulesi yapıldı. Yapılan incelemede, Saat Kulesi'nin tepesinde, 1940'lı yıllara kadar kubbe olduğu ortaya çıkarıldı. Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan Saat Kulesi'nin restorasyonu için proje hazırladı.

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, kule orjinal haline uygun olarak restore edilecek. Projede hem kulenin yer altında kalan kısmı açığa çıkartılacak, hem de içi temizlenip, merpenleri yenilenerek, üzerine de 1900'lü yılların başında yapıldığı belirtilen orijinaline uygun kubbe eklenecek. 

Antalya Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Coşar, Saat Kulesi'nin yıkılan dış sur duvarlarının kuzeye bakan kısmında, Bizans dönemine ait olduğu düşünülen burcun üzerinde 20'nci yüzyılın ilk yarısında kurgulandığını belirterek şunları söyledi: "1901 veya 1921'de yapıldığı yönünde iki farklı görüş var. Ama şundan eminiz 1940'a kadar buranın mimarisi belli. Yanında bulunan Tekeli Mehmet Paşa Camii'ne de baktığımızda eteklerindeki kubbelere gayet uygun, kubbeli şekilde elimizde fotoğrafları da var."


 


Geri Dön