25 / 11 / 2024

Antalya'da 700 hektar sera ve tarım alanı kentsel dönüşüme girdi!

Antalya'da 700 hektar sera ve tarım alanı kentsel dönüşüme girdi!

Hürses Gazetesi'nin köşe yazarı Abdullah Yalçın bugün köşesinde "700 hektar sera ve tarım alanı kentsel dönüşüme girdi" başlıklı yazısına yer verdi. İşte yazının detayları..




Halk arasında ‘Kentsel Dönüşüm’ olarak bilinen 6306 sayılı kanun Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un amacı eskimiş yıpranmış yaşam alanlarının yenilenmesi ile birlikte, yeni sosyal donatı alanları yaratmak, trafiği rahatlatacak yeni yollar açmak ve depreme dayanıklı yapılar yapmaktır.


Ancak, ‘Kentsel Dönüşüm’ farklı amaçlarla da kullanılmaya başlandı.


Örneğin, çelik konstrüksiyon ile yapılmış olan Real AVM’nin bulunduğu yapı ‘Kentsel Dönüşüm’ kapsamında ‘riskli yapı’ ilan ettirildi. Aslında bina riskli değil, sadece AVM içinde bulunan dükkanları belli bir tazminat ödemeden boşaltmaktı. Çünkü ‘riskli yapı’ olunca kanuna göre 60 gün içinde binanın boşaltılması gerekiyor. Öyle de oldu. 


Şimdi tarım alanları, sera alanları, portakal bahçeleri de ‘Kentsel Dönüşüm’ kapsamında imara açılmak isteniyor.


Bunun son örneğini Resmi Gazete’nin dünkü sayısında Bakanlar Kurulu kararı ile Finike İlçesi’nin Sahilkent Mahallesi’ndeki 700 dekar sera ve tarım alanı imara açılması için ‘Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi Alanı’ ilan edildi.


700 hektarın yani sera, tarım alanları ve portakal bahçelerinin imara açılmasını Resmi Gazete’de koordinatları belirlenen 700 dekar alan hazinenin mülkiyetinde, ancak yıllardır o bölgenin insanı seracılık yaparak, portakal bahçeleri yaparak kullanıyor.


Biraz araştırma yaptığımda da Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi Alanı ilan edilen bir yer hazinenin mülkiyetinde de bile olsa harca esas değer üzerinden belediyelere devredilmesi gerekiyor.


Büyük bir ihtimalle de 700 hektarlık alanı parsel parsel satışını yapacaktır. Ancak bunu yapabilmesi içinde kentsel dönüşüm ve gelişim amacına yönelik imar planı ve uygulaması yapmadan satamayacak.


Dolayısı ile imar planlanın altlığı olarak Toprak Koruma Kurulu’ndan ‘tarım dışı amaçla kullanılabilir’ kararının ve Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nden de ‘kamu yararı’ yazısı almaya da gerek kalmayacak. Direkt üst planlardan başlayarak imar planları ile denize de yakın olan Sahilkent’te ki 700 hektar sera ve tarım alanları da imara açılmış olacak.   


Bir anlamda belki binlerce meyve ağaçları kesilecek. Bu şekilde de bir bölgenin de tarımını yok etmiş olacağız.


Tabi öncelikli olarak Finike Belediyesi, harca esas değer üzerinden hazineye 700 hektarın parasını yatırması gerekiyor. Bu gerçekleştikten sonra da büyük bir ihtimalle Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 1/25 bin ölçekli ve 1/5000 ölçekli nazım İmar Planı gündeme gelecektir.


Tabi bu arada da örnekleri çok fazla olan yargı kararlarını da dikkate aldığımızda; büyük bir ihtimalle ilgili meslek odaları 700 hektar sera ve tarım alanının imara açılıp beton yığınına teslim edilmemesi için dava açacaktır. Bugüne kadar bu süreç hep yaşanmıştır.



Hürses




Geri Dön