Gaziosmanpaşa'da 432 hektarlık alan kentsel dönüşüme girdi!
İstanbul'un 1173 hektar yüzölçüme sahip Gaziosmanpaşa ilçesinin 432 hektarlık bölümünde kentsel dönüşüm çalışmaları yürütülüyor. Şu ana kadar 1500 binanın yıkıldığı ilçede konut fiyatları en az 2 kat değer kazanıyor.
Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, 1173 hektar yüzölçüme sahip ilçenin 432 hektarlık bölümünde kentsel dönüşüm çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, "Kapsam, zorluk, bölgede yaşayan insan sayısı, yoğunluk itibariyle Avrupa ve Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm çalışmasını yapıyoruz" dedi.
Usta yaptığı açıklamada, kurdukları kentsel dönüşüm ofislerinde vatandaşlarla irtibata geçtiklerini anlatarak, tespit çalışmalarından sonra hak sahipleriyle ilgili görüşmeler, bu kişilerin bilgilendirilmesi ve onlarla anlaşmanın bu ofislerde yapıldığını anlattı.
Merak edilenleri bu ofislerde vatandaşlara anlattıklarını, projelerin planlarını ve bitmişse maketlerini de gösterdiklerini aktaran Usta, gerektiğinde insanları belediyeye davet ettiklerini, daha geniş bilgi verdiklerini belirtti.
Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında ilçede 432 hektarlık alanda uygulama çalışması başladığına işaret eden Usta, "1173 hektarlık yüzölçümüne sahip ilçemizin yüzde 38'inde kentsel dönüşüm çalışmaları yapılıyor. Öncelikli olarak bütüncül bir planlama çalışmasıyla birlikte kentsel dönüşüm çalışmaları yürütüyoruz" diye konuştu.
Usta, farklı zamanlarda başlayan çalışmaların farklı şekilde devam eden çalışmaların tamamını bütüncül anlamda yürüttüklerini ifade ederek, planlama çalışmalarının tamamlandığını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşmeler yaptıklarını, planlama çalışmasının bitmesiyle en kısa sürede inşaat çalışmalarını da başlatacakları kaydetti.
"Sosyal donatı alanları ve yeşil alanlar kentsel dönüşümle artacak"
"Çalışmaları yaparken aslında ilçemizin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde planlama yaptık. Özellikle sosyal donatı alanlarında ilçemizde bulunmayan spor, sağlık ve dini tesis alanları, kültürel ve yeşil alanlar gibi sosyal ihtiyaçları karşılayacak donatı alanı yetersizliğine de kentsel dönüşümle kapsamlı bir şekilde çözmeyi hedefliyoruz" diyen Usta, bu çalışmaları aşama aşama yapacaklarını dile getirdi.
Hedeflerinin "bir an önce bütün alanlarda inşaatlara başlamak" olduğunu vurgulayan Usta, yıkımı tamamlanmış alanlarda inşaatların bir an önce bitmesini istediklerini ifade etti.
İlk teslim haziranda
Yaklaşık 1500 binayı yıktıklarını, insanlara kiralık yer temin edip kiralarını ödediklerini anlatan Usta, Sarıgöl Mahallesi'nde 725 konutluk kentsel dönüşüm projesinin başladığını ve şu anda devam ettiğini aktardı.
Sarıgöl Mahallesi'nde kentsel dönüşüm kapsamında devam eden projenin ilk kısmının bu yılın haziran ayında biteceğini ve teslimatların hemen başlayacağını dile getiren Usta, burada devam eden kısımlarını da en kısa sürede bitirmek istediklerini söyledi.
Usta, Fevzi Çakmak Mahallesi'nde başlayan 525 dairelik bir projeye başladıklarını ve burada da çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Diğer projelerimizle ilgili planlama süreci tamamlandıktan sonra inşaat sürecini başlatmış olacağız. Kentsel dönüşüm alanları kapsamında 110 bin insan yaşıyor. Yani ilçemizde birebir kentsel dönüşümden etkilenen insan sayısı 110 bin. Şehrimizin nüfusunun 500 bin olduğunu düşünürsek ilçemizde yaşayanların yüzde 20'sinin kentsel dönüşüm alanlarında oturduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.
"Uzun vadede bütün ilçeyi dönüştüreceğiz"
İlk etaptaki hedeflerinin 432 hektarlık alanı dönüştürmek olduğunu yineleyen Usta, uzun dönemde ada bazında uygulamaya geçerek ilçenin tamamını dönüştürmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Usta, projeyle ulaşımı da çözmek istediklerini vurgulayarak, bu konuyu İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile master planları yaparak çözmeyi düşündüklerini, toplu taşıma ve metro projeleriyle ilçenin ulaşım sorununa çare bulacaklarını ifade etti.
Kentsel dönüşümde sosyal donatı alanları ve yeşil alanlarla okul, cami gibi ihtiyaçlara da çare bulacaklarını dile getiren Usta, "Kentsel dönüşümde esas hedefimiz şehrimizi bir İstanbul kenti yapabilmek. İstanbul'un bütün ilçeleriyle birlikte şehri buraya taşıyabilmek. Ulaşım çalışmalarını kentsel dönüşümle birlikte yürütmeyi amaçlıyoruz" dedi.
"Yeşil alanları 2 katına çıkaracağız"
Usta, kentsel dönüşüm alanının büyüklüğüne dikkati çekerek, "Kapsam, zorluk, bölgede yaşayan insan sayısı, yoğunluk itibariyle Avrupa ve Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm çalışmasını yapıyoruz. Genelde lokal anlamda yapılan planlama çalışmalarını ilçemizde tüm kentsel dönüşüm alanlarını bütüncül plan anlayışıyla yapmayı hedefledik. Maksadımız kendi içerisindeki dengesizlikleri ortadan kaldırmaktır ayrıca" ifadelerini kullandı.
Dönüştürecekleri 30 bin konutun hepsinin şahıs mülkiyeti olduğuna işaret eden Usta, hepsinin hisseli alanda bulunduğunu, dönüşümle hukuksal anlaşmazlıkların da ortadan kalktığını, imar esaslı bir yapıyla sorunu çözeceklerini belirtti.
Usta, ilçede kişi başına düşen kültür ve sosyal donatı alanı ile kişi başına düşen yeşil alanlar konusunda geride kaldığını, kişi başı düşen yeşil alan miktarının 0,28 metrekare olduğunu kaydederek, "Kentsel dönüşümle var olan imkanları zorlayarak sosyal donatı, cami, okul, spor alanlarını gibi ihtiyaçların karşılandığı alanları bire bir artıracağız, aynı şekilde yeşil alanları da var olan miktarın iki katına çıkarıyoruz" diye konuştu.
"Konut değeri kentsel dönüşümle en az 2 kat artıyor"
Usta, kentsel dönüşümün bahsedilen getirilerinin dışında değer artışı sağlamasına da değinerek, "Kentsel dönüşümün yaşandığı bölgelerde konut fiyatları en az 2 kat değer kazanıyor" dedi.
İlçe genelindeki bütün projelerin tamamlanmasının 10 yıl bile sürebileceğine de değinen Usta, burada hak sahipleri ile yapılacak uzlaşmaların önemli olduğunu, projelerin başladıktan sonra 2 yıllık bir sürede bitirilebildiğini ifade etti.
Usta, çalışmaların o bölgede oturanların daha güzel ve yaşanabilir bir bölgede hayatlarını sürdürmeleri için yapıldığını belirterek, yaptıkları kamuoyu araştırmalarında ilçe halkının kentsel dönüşüm çalışmalarına destek verdiğinin ortaya çıktığını sözlerine ekledi.
Dünya