29 / 04 / 2024

Antalya'da ekonomi ve turizm S.O.S veriyor!

Antalya'da ekonomi ve turizm S.O.S veriyor!

Antalya ekonomisini ayakta tutan 2 büyük sektör olan turizm ve tarımda alarm zilleri çalıyor. Rusya'nın içinde bulunduğu büyük ekonomik darboğazın, bu iki büyük sektörü ciddi anlamda olumsuz etkilemesi bekleniyor.



TARIM SEKTÖRÜ YERLE BİR 

Rus para birimi ruble 3 ay gibi kısa sürede yüzde 70'den fazla değer kaybetti. Rus tüketicilerin alım gücü bir anda eriyince Antalya'da panik başladı. Manset.at sitesine konuşan Antalya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Çetin Osman Budak, "Tüccarlar ürünlerini ruble üzerinden 3 ay vadeli sattı. 10 bin dolarlık bir kargonun parası geri ödendiğinde 3-4 bin dolara indi. Kayıplar çok büyük" dedi. 


Antalya'nın yerel nüfusu 2.2 milyon. Antalya Valiliği ve Turizm Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre Antalya'ya gelen turistler içinde Ruslar ilk sırada yer alıyor. Şehre gelen turist sayısı ise 12 milyon. Bu sayının 3.5 milyonu yani 4'te biri Rusya'dan geliyor. 


REZERVASYONLAR İPTAL 

Akdeniz Turistik Otelciler ve işletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, 2015 yılının turizm sektörü açısından zor bir yıl olacağını belirterek, "Kötü senaryoya göre önümüzdeki yıl için Rusya'dan gelen turist sayısında yüzde 30-35 civarında bir kayıp olabilir" değerlendirmesinde bulunuyor. Dolayısıyla Rus turistlerin rezervasyon iptalleri Antalya ekonomisi açısından oldukça kötü bir haber. Şehrin Rusya'ya yaptığı ihracatta da güçlü bir düşüş var. Mansetat'ın derlediği verilere göre şehrin Rusya'ya yaptığı ihracat yiizde 12 düştü ve 232 milyon dolara geriledi. 


Millet


Geri Dön