23 / 11 / 2024
fuzul

Antalya'da eski yapı stokları gözden geçirilmeli!

Antalya'da eski yapı stokları gözden geçirilmeli!

Antalya Kent Konseyi Başkanı Sema Nur Kurt, "Akdeniz Körfezi'nde yaşanan deprem hadiselerinin hasara yol açmaması şehrimiz için büyük şans. Küçük depremler uyarıcı niteliğinde, olası büyük bir depreme Antalya olarak ne kadar hazırız" diye konuştu.




ANTALYA'DA ara ara yaşanan depremlerin kamuoyunu ve vatandaşları tedirgin ettiğini belirten Antalya Kent Konseyi Başkanı Sema Nur Kurt, "Yaşanan depremlerin bir hasara yol açmaması bizim için bir şans. Arada bir yaşanan bu olaylar bizlere uyarıcı niteliğinde. Acaba bu konuda Antalya olarak ne kadar hazırız bunları göz önünde bulundurmalıyız. Son deprem hadiselerine bakıldığında Antalya bölgesi de ciddi şekilde deprem tehdidi altındadır. Bir gün mutlaka bir depremle karşı karşıya kalacağız. Tarihe bakarsak bizim bölgemizde ciddi depremlerin olduğunu da görürüz" dedi.

 

"AFET YÖNTEMİ DENİLİNCE AKLA KRİZ GELİYOR"

Antalya'daki yaşanan deprem olaylarının bir uyarıcı unsur olduğunu vurgulayan Kurt, "Dikkat deprem kapımıza dayanmış durumda. Burada esas önemli olan depreme ne kadar hazırlıklı olup olmadığımızdır. Unutmayalım ki deprem öldürmez bina öldurür.Tüm dünyada kabul gören temel kabul Afet yönetiminin dört evreden oluştuğudur. Bunlar; zarar azaltma risk azaltma, hazırlık, müdahale ve iyileştirmedir. Ülkemizde afet yönetimi denilince müdahale ve kriz akla gelmektedir. Oysa gelişmiş ülkelerde afet yönetimi bu sayılan dört evrenin hepsini içine almaktadır. Yapılan istatistiki çalışmalar afet öncesi bir birimlik harcama ile afet sonrası iyileştirme harcamalarından yedi kat daha fazla tasarruf sağlandığını göstermektedir" diye konuştu. 


"MİKRO BÖLGELEME HARİTASI HAZIRLANMALI"

Kentimizin sosyo-ekonomik değişimlere bağlı olarak imar planları yenilenmeli ve revize edilmelisi gerektiğini ifade eden Kurt, 'İmar planlarına afet verileri işlenmelidir. Planlar yapılırken su, toprak, hava gibi doğal değerlerin yaşamsal ve kıt kaynaklar olduğu düşünülerek, planlama ve çevre denge ilişkileri kurularak, çevreye duyarlı şekilde oluşturulmalıdır. Deprem-zemin, deprem-yapı, afet yerleşim alanları ve kentleşme ilişkileri iyi değerlendirilmelidir. Mekansal planlamaya temel veri sağlamak amacıyla Milcro bölgeleme çalışmaları yapılmalı, Mikro bölgeleme haritaları hazırlanmalıdır. Bunun temel amacı, deprem ve diğer afetler büyük ölçekli halitalar üzerinde belirlenip bu tehlikeleri önleyecek veya etkilerini azaltacak fiziksel plan kararlarına, çevre düzenine, imar planlarına, yeni yerleşim yerlerine ait arazi kullanım kararlarına ve ilgili diğer konulara temel veri sağlayacaktır" şeklinde konuştu. 


"VATANDAŞLARIMIZ BİLİNÇLENDİRİLMEM"

Şehrimizde mevcut eski yapı stokların gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Kurt, "Tespit edilen mevcut riskli yapı stokları acilen denetimden geçirilmeli, çürük binalar yıkılmalı, güçlendirme sağlıklı olmamakla beraber, güçlendirilmesi gereken binalar bir plan ve proje kapsamında güçlendirilmelidir. Bunlar yapılırken kazanılmış haklar ve mülkiyet gözetilmelidir. Bilhassa zemini sağlam olmayan bölgeler imara açılmamalı, açılan yerlerde çok katlı yapılaşmaya izin verilmemelidir. Depreme güvenli yerleşme ve depreme dayanıldı yapılaşma sağlanmalı, halk bu konularda bilinçlendirilmelidir" diye konuştu. 


Akdeniz'de Yeni Yüzyıl




Geri Dön