15 / 05 / 2024

Antalya'da hedef yeni cazibe noktaları yaratmak!

Antalya'da hedef yeni cazibe noktaları yaratmak!

10 milyon turiste rağmen istediği geliri yakalayamayan Antalya boş geçen 6 ayı değerlendirmek için kültür ve sağlık turizmini geliştirmeye odaklandı. Hedef, şehirde yeni cazibe noktaları yaratmak



Ruslar için tatil başkenti haline gelen ve geçen yıl 10 milyona yakın turisti ağırlayan Antalya, hak ettiği turizm gelirini elde edemeyince yönünü kültür ve sağlık turizmine çevirdi. Tur paket fiyatlarının 500 eurolara kadar düştüğü kentte altı ay bolluk altı ay kıtlık yaşanıyor. Sezon kapandığında istihdam yüzde 80 düşüyor ve kent sessizliğe gömülüyor. Bunu dengelemek için kış aylarında da turizmden gelir elde etmek adına sağlık ve kongre turizmine yönünü çeviren şehir şimdiden yaşlı turist için şimdiden tercih edilmeye başlamış. Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Aktekin, '11 milyon turist Antalya'da yaz sezonu için doyma noktası. Bu rakamın üstüne çıkmaya gerek yok. Amaç Antalya'nın yaz turizmi karakterini kış sezonuna kaydırmak' dedi.

11 MİLYONU AşžARIZ

Antalya'nın dünyadaki 18 bin turizm destinasyon arasında dördüncü ancak gelir bin 200 dolardan 500 dolara düşmüş. Turist sayısı artarken ciro düşüyor. Yetkililer yatak sayısına dur demek gerektiğini belirtiyor. Aktekin Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki iç karışıklıkların kent için avantaj yarattığını bu sayede 11 milyona ulaşacağını belirtiyor. 'Mısır, Tunus rezervasyonları iptal edilince Türkiye, İspanya ve İtalya'dan ucuz olduğu için tercih edilecek' dedi. Aktekin şehirde turiste cazip gelecek noktalar yaratmak için çalışmalara başladıklarını, sightseeing denen şehir turları için duraklar yarattıklarını söyledi. 'Cumhuriyet Meydanı'ndan Kale İçi'ne dev bir asansör yapacağız panaromik. Bu şekilde turist şehri görmüş olacak' diyen Aktekin, Hilside Su Oteli'nin karşısında Avrupa'nın en büyük kapalı akvaryumunu kuracaklarını, 12 bin metrekare kapalı alan ve 160 metrelik bir tünelden oluşan dalışın da mümkün olacağı bir okyanus adası minyatürü oluşturulacağını söyledi.

şžehir nüfusu 1 milyonu geçti

HIZLI büyüdüğü için şehirde altyapı ve görüntü kirliliği var.
çOK şiddetli göç aldığı için şehir yüzde 4 nüfus artış oranıyla büyüyor. Bu rakam Türkiye genelinde ortalama 1.7.
şžEHRİN nüfusu 1 milyonu aştı.
TURİSTİK kentlerde kadın istismarı yüksek. Antalya da bu yerlerden biri. Bu yüzden şehirde kadın sığınma evleri artıyor.
KENTİN az gelişmiş bölgelerine aile danışmanlık merkezleri kuruluyor.
ANTALYA'NIN tanıtımı için de bir anonim şirket kuruldu. Antalya'nın ürettiği bütün ürünler dünyaya tanıtılacak.
şžEHİR henüz çöpten enerji üretme aşamasına gelememiş. Atıktan enerji üretmek için bir ihale yapılması planlanıyor.
PETROL fiyatlarındaki artıştan sonra özellikle 10 numara yağlarının kullanılması ile birlikte şehirde hava kirliliği tırmanmış.
GÜRÜLTÜYE hassas yerlerde canlı müzik yasak.

İkinci konut revaçta

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Güray Parlak, şehirde özellikle ikinci konut talebinin arttığını söyledi. 'Rusya, Hollanda, Almanya ve İngiltere'den ikinci konut için talep var. Bu bir nevi ihracat. Tüketimi sürekli olacak turist geliyor ülkenize. Ekonomiye katkı sağlıyor. Antalya'da 7 bin Alanya'da 13 bin yabancı konut var' diyor.

Türkiye'nin 'hal'i oldu

Antalya'nın turizm dışında en çok gelir sağladığı sektörü tarım. Türkiye'nin domates üretiminin yüzde 22'si, örtü altı tarımın yüzde 50'si, portakalın yüzde 25'i, muzun yüzde 26'sı bu şehirde üretiliyor. Antalya'da yeni bir 'hal' projesinin de hayata geçirilmeye çalışıldığının altını çizen Parlak, 'Tarım ürünleri deniz yoluna uygun değil. Asıl sorun tarımda modern bir ihracat mekanizmasının kurulmamış olması' dedi.
Sabah/PINAR çELİK


Geri Dön