26 / 11 / 2024

Antalya'da kentsel dönüşüm hayata geçmeli!

Antalya'da kentsel dönüşüm hayata geçmeli!

Antalya'nın yapı stoğu çok eski olan ve kent merkezinde bulunan yerleşim bölgeleri var. 20-25 yıl ve daha uzun süre öncesinde yapılmış konutların ciddi şekilde balkonlarında sarkmaların olması dikkatleri çekiyor.




Antalya'nın yapı stoğu çok eski olan ve kent merkezinde bulunan yerleşim bölgeleri var. Kentin en eski ve çok katlı yerleşim bölgeleri olarak halkın tabiri ile Işıklar, Memurevleri Mahallesi, Üçgen Mahallesi bulunurken, Burhanettin Onat Caddesi'nin özellikle son kısmında bulunan bazı 20-25 yıl ve daha uzun süre öncesinde yapılmış konutların ciddi şekilde balkonlarında sarkmaların olması dikkatleri çekiyor. Özellikle 30 yıl ve daha üzeri yapıların tamamının neredeyse denizden elde edilen kumlarla harçların yapılması ve günümüz koşullarında kulübe yapmak için bile olsa güvensiz olduğu gerekçesiyle kullanılmayacak demirlerle çok katlı konutların demir bağlantılarının yapılması ve ana taşıyıcı kolonlarda bu demirlerin kullanılması günümüz inşaat sektörünün yıllar önce terk ettiği bir durum. Özellikle denizden getirilen kumların şimdinin standart dışı demirleri ile bütünleşmesi sonucunda son derece güvensiz bir yapı stoğu oluşmuştu. Deniz kumu ile yapılan tüm binalar bugün için büyük bir tehlike altında. Binaların yapıldığı dönemde o dönemde var olan demirlere göre yapılmasının yanısıra, hazır beton sektörünün olmadığı o yıllarda inşaat betonunun çok küçük makinalarda göz kararı ile karılması sonucunda dökülmesi de bir başka büyük sıkıntı olarak dikkat çekiyor. Özellikle Antalya'nın ortalama 30 - 40 yıl öncesinde yapılan eski yapıların neredeyse tamamı güvensiz durumda. Antalya'nın büyük bir kısmı 2., diğer kısımları 1. 3. ve 4. derece deprem bölgesinde. Kent merkezi 2. Derece deprem bölgesinde kabul edilirken, bazı ilçeler ise sık sık sallanıyor. Bu ilçeler Kaş, Finike, Kumluca, Elmalı ve Korkuteli olurken, bu bölgelerdeki yapılaşmasının son yıllarda artması, muhtemel bir depremde daha az hasarlar almasına neden olacak. Ancak, Antalya'nın kent merkezinde ise ciddi bir tehlike söz konusu. Zaman zaman deprem tehlikesi, yapı güvenliği sorunları dile getirilse de bu sözler suya yazılmış yazılar gibi kısa sürede kaybolup gidiyor. 



KENTSEL DÖNÜŞÜM HENÜZ GERÇEKLEŞMEDİ


Antalya'da yıllardır kentsel dönüşüm sürekli gündemde olmasına rağmen, bir türlü projelendirilip startı verilemedi. Kepez Santral ve Kepezaltı Mahallelerinde kentsel dönüşüm çalışmaları başlatılsa da bu dönüşüm gecekondulaşmadan çok katlı yapılaşmaya geçileceği için, normal kentsel dönüşüm olarak kabul edilmiyor. Zaman zaman bazı binaların kolon patlamaları veya yaşanan başka olumsuzluklardan sonra kentsel dönüşüme tabi tutuldukları gözlenirken bu yapıların bazıları güçlendirildi bazıları ise yıkılarak yerine yenileri yapıldı. ATSO Başkanı Davut Çetin, sürekli olarak kentsel dönüşümü gündeme getirirken, daha önceki dönemlerde yaptığı meclis toplantısında Antalya'nın çılgın projesinin "kentsel dönüşüm" olacağını vurgularken, Ocak ayı meclisinde yaptığı uyarıda ise kentsel dönüşümün yapı bazında değil, ada veya parsel bazında yapılması gerektiğini, aksi halde gelecekte imar planlarında büyük sıkıntılar yaşanacağını ifade etti. 



İdris TAŞ/Antalya Akdeniz Güncel


Geri Dön