26 / 11 / 2024

Antalya'da kiracılar ve mülk sahiplerinin kira sorunu büyüyor!

Antalya'da kiracılar ve mülk sahiplerinin kira sorunu büyüyor!

Antalya’da salgın sürecinde kapalı kalan restoran, kafe ve eğlence işletmeleri, kredi borçlarını krediyle öderken, icralık olanlarda arttı. AVM’lerde faaliyetteki restoran sahiplerinin, yüksek kira bedelleri sebebiyle ayrılmak istemelerine rağmen sözleşmeler sebebiyle ayrılamadığı belirtildi.




Antalya Ticaret ve sanayi Odası’na üye 2 bin 590 işletmeden 950’sinin kapalı olduğunu belirten 37. Grup Başkanı Şeyhmus Kökerer, kapalı olmasına rağmen restoran, kafe ve eğlence işyerlerinden devletin 4 bin 590 TL ruhsat ücreti aldığını dile getirdi. Dünya'dan Fikri Cinokur'un haberine göre; Kökerer, ödeyemeyenlerin ruhsatlarının da iptal edildiğini belirtti. .

Kovid-19 salgını sürecinde kapanan i şyerlerinin krediyle ayakta tutunmaya çalıştığını ifade eden Kökerer, “İşletmelerimizin kredileri geri ödeme zamanı geldi. Ama işyerlerimiz yine kapandı. Üyelerimiz kredi borçlarını da krediyle ödemeye çalışıyor. Para kazanamayınca da icralar başladı. İcralık olan işyeri sayısı artıyor. Hibe istemiyoruz. Kredilerimiz, vergi borçlarımız ertelensin. Sıfır ya da çok düşük faizli kredi verilsin ki kira borçlarımızı ödeyebilelim” dedi.

Antalya da kiracılar ve mülk sahiplerinin kira sorunu büyüyor!

Diğer yandan kira yardımı desteğine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Kökerer, “Kira yardımı basit usul vergiye tabi olanlar ile yıllık kirası 11 bin TL’yi aşmayanlara ödenecek. Bizim işletmeler buna uymuyor” açıklamasını yaptı. AVM’lerde kiraların 20 ila 40 bin lira arasında değiştiğine dikkat çeken Kökerer, “AVM’lerdeki restoran, kafe ve eğlence işyerleri AVM’lerden ayrılmak istiyor ama ayrılamıyor. Çünkü AVM yönetimi ‘6 aylık kirayı yatırın, öyle ayrılın’ diyor. 9 aydır kapalı olan bu işletmeler de ayrılamıyor” diye konuştu. 

“Kapalı olmamıza rağmen aylık gider 35 bin TL”

Antalya Atatürk Parkı’nda faaliyet gösteren Yamaç Kafe’nin sahibi ve catering işi yapan Şevket Aldemir, iş yerinin 9 aydır kapalı olmasına rağmen aylık 25 bin TL kira ödediğini dile getirdi. Şehirde, iki üniversitede günlük 2 bin 500 kişiye yemek dağıttığını aktaran Aldemir, ithalatçı ve ihracatçıya destek verilirken yiyecek içecek sektörüne destek verilmemesine tepki gösterdi. Kira ve çalışanların alacaklarını ödemek için evini ve dükkanını satmak zorunda kaldığını, icralık olduğunu belirten Aldemir, “İşyerim kapalı olmasına rağmen kafeyi, dükkanı bekleyen görevlimiz için aylık 4 bin lira ödüyorum. Kapalı kafenin aylık gideri 35 bin lirayı geçiyor. Desteğe ihtiyacımız var” dedi. 

Antalya da kiracılar ve mülk sahiplerinin kira sorunu büyüyor!

"Restoranlar büyük mağduriyet yaşadı"

Kiracıyla mülk sahiplerini karşı karşıya getirmeyen bir çözüm bulunması gerektiğine dikkat çeken ATSO Başkan Yardımcısı Cihangir Deniz, “Pandeminin en fazla hasar verdiği ekonomilerin başında Antalya geliyor. Restoran işletmecilerimiz pandeminin başından bu yana çok büyük mağduriyet yaşadı. Ekonomi yönetimi acil olarak bu işletmelerimize hibe, düşük faizli kredi, kamu alacaklarında faizsiz erteleme gibi destekler sağlamalı” şeklinde konuştu.

TÜRES'ten salgından etkilenen restoranlara 1 milyon TL kira yardımı!

İş yeri kiralarında artış durmuyor!


Geri Dön