27 / 04 / 2024

Antalya’da ofis alışkanlığı değişiyor!

Antalya’da ofis alışkanlığı değişiyor!

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Antalya Şube Sorumlusu Ömer Latif Yalçın Antalya şehir merkezinde son yıllarda inşa edilen ticari birimleri değerlendirerek, 'Antalya’da ofis alışkanlığı değişiyor' dedi.



TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Antalya Şube Sorumlusu Ömer Latif Yalçın Antalya'daki ticari birimleri değerlendirerek, 'Antalya’da ofis alışkanlığı değişiyor' dedi. İşte o yazı...


Antalya şehir merkezinde; Son yıllarda inşaa edilen ofis binaları ve inşaası devam eden yapıların tamamlanması ile birlikte ofis olarak kullanılan mesken kullanımı alışkanlığının değişeceği düşünülmektedir. Özellikle şehir merkezinde nitelikli ve inşaat kalitesi yüksek seviyelere ulaşan binalara şehrin kurumsal firmaları, doktor, avukat ve finans sektöründe faaliyet gösteren firmaları rağbet göstermektedir.

Şehir merkezinin çarpık ve düzensiz yapılaşması ve artan nüfusu ile birlikte otopark sıkıntısının baş göstermesi ile birlikte yeni ofis binalarında kapalı otopark-güvenlik gibi imkanlar sunulması yeni  ofis binalarına olan talebi arttırmıştır. 

Son yıllarda inşaa edilen ofis binaları şehir merkezinin ulaşım kabiliyeti kolay olan noktalarında yer almakla birlikte, lokasyon olarak Mevlana Kavşağı ve yakın çevresinde; Konyaaltı’na ulaşım sağlayan Migros Kavşağı mevkiinde, Lara bölgesinde Portakal Çiçeği ve Perge Bulvarı mevkiinde ve şehir merkezinden havalimanına ulaşım sağlayan Aspendos Bulvarı üzerinde yer almaktadır. Özellikle son yıllarda Aspendos Bulvarı üzerinde faaliyet göstermeye başlayan banka ve finans kuruluşları ile birlikte Aspendos Bulvarı ve yakın çevresine olan ilgi ve talep artmıştır.

Şehir merkezinde kapalı otopark, güvenlik vb. gibi imkanlar sunan ofis tipi binalarda taşınmazların yer,  konum ve alanına göre kira bedellerinin  7-10.-USD/ay/m2 aralığında olduğu, satış fiyatlarının ise 1.250-1.700.-USD/m2 olduğu bilinmektedir. Bölgede kapalı otopark, güvenlik vb. gibi imkanları bulunmayan ve genellikle eski tip yapılarda yer alan mesken tipi yapılardan ofise dönüştürülmüş ofislerde ise kira rakamları 4-5.-USD/m2/ay seviyelerindedir. 

Şehir merkezinde İstanbul-Ankara-İzmir gibi büyük şehirlerde yer alan ve standartları yüksek ofis binalarındaki kira rakamlarına istinaden aynı imkanlara sahip ofisleri daha ekonomik şartlar altında kiralama imkanının bulunduğu muhakkakdır.  Merkezde yer alan  ve ulaşım problemi olmayan ofis binalarında kiralama modelinin daha yaygın olduğu da bilinmektedir. 

Şehir merkezinde yer  alan  Mirador İş Merkezi, Gökay-Tasarım Plaza, Turunç Plaza gibi ofis binalarında doluluk oranları yüzde 90 seviyelerindedir. Ayrıca şehir merkezinde yer alan Markantalya AVM üzerinde yer alan ofis alanları ve Haşim İşcan merkezindeki ofis alanlarının ise eğitim tesisi olarak faaliyet gösterdiği bilinmektedir. 

Bununla birlikte şehir merkezinde inşaası devam eden ve 2014 yılı içerisinde inşaası tamamlanması muhtemel ofis binalarının da tamamlanması ile birlikte şehir genelinde nitelikli ofis ihtiyacının karşılanacağı ve yeni ofis binaları ile birlikte devam eden dönüşümün süreceği düşünülmektedir. 


TSKB GAYRİMENKUL DEĞERLEME A.Ş.

ANTALYA ŞUBE SORUMLUSU


ÖMER LATİF YALÇIN


Geri Dön