28 / 04 / 2024

Antalya'ya deprem uyarısı: Kahramanmaraş ve Van depremleriyle aynı ivmeye sahip deprem olabilir! 

Antalya'ya deprem uyarısı: Kahramanmaraş ve Van depremleriyle aynı ivmeye sahip deprem olabilir! 

Uluslararası Cittaslow Birliği'nin 'sakin şehir' listesinde olan Antalya'nın Finike ilçesine deprem uyarısı geldi. Prof. Dr. Nihat Dipova, zeminde sıvılaşmaya ve 2,5 kat zemin büyütmesine dikkat çekti. İşte ayrıntılar...



Antalya’nın en güneyinde bulunan Kumluca, Finike, Demre ve Kaş çevresinde, geçtiğimiz senelerde farklı büyüklüklerde depremler meydana geldi. 6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremden sonra Finike Belediyesi, ilçedeki zeminin durumu hakkında Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Dipova’dan çalışma yapılmasını istedi. 

Prof. Dr. Nihat Dipova, 50 kilometre uzaklıkta 3 diri fay hattının yer aldığı ve 1926'da 6.5 büyüklüğünde depremin vurduğu Finike’de zemindeki sıvılaşma ve zemin büyütmesi ile ilgili incelemelerde bulundu.

Antalya ya deprem uyarısı: Kahramanmaraş ve Van depremleriyle aynı ivmeye sahip deprem olabilir! 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; ilk etabında sona gelinen çalışma sonucunda, Finike’deki araştırma noktalarının tümünde deprem anında sıvılaşma yaşanacağı belirlendi. Çalışmalarda 2,5 kat zemin büyütmesinin de olabileceği tespit edildi. 

PLAJDAKİ KUMLA ZEMİN AYNI 

Çalışmayı sürdüren Prof. Dr. Nihat Dipova, ilçenin yakınındaki 3 diri fay hattının şimdiye kadar büyük depremler meydana getirdiğine dikkat çekti. 

Söz konusu açıklamasında "Bu tehlike, zeminde nasıl bir etki yaratacak, bunu araştırmak için sondajlar, deneyler ve analizler yaptık. Çalışmanın henüz ilk bölümünü tamamladık. Zemin gevşek bir alüvyon, plajdaki kumun aynısı" ifadelerine yer veren Prof. Dr. Nihat Dipova, sıvılaşmadan kuşkulandıklarını ve çalıştıkları tüm noktalarda da deprem büyüklüğü sonucunda sıvılaşma beklediklerini söyledi. 

Antalya ya deprem uyarısı: Kahramanmaraş ve Van depremleriyle aynı ivmeye sahip deprem olabilir! 

DEPREMİN ŞİDDETİ 2.5 KAT DAHA FAZLA HİSSEDİLECEK 

Bölgede çalışmalarının sürdüğünü de vurgulayan Prof. Dr. Dipova, "1926 yılında 6,5 büyüklüğünde olan depremin özelliklerine göre, analizleri tekrar ettik ve o depremde de sıvılaşma olduğu ortaya çıktı ancak o dönemde alanlarda yapılaşma yoktu" diyerek, sıvılaşmadan başka ortalama 2,5 kat büyüklüğünde bir zemin büyütmesi de olduğunun altını çizdi. 

Dipova, söz konusu açıklamasında "Depremin şiddeti, kayada hissedilenden 2,5 kat fazla hissedilecek" ifadelerine yer vererek, çözümlerinin mümkün olduğunu söyledi. 

Antalya ya deprem uyarısı: Kahramanmaraş ve Van depremleriyle aynı ivmeye sahip deprem olabilir! 

Prof. Dr. Dipova, Finike için deprem tehlikesinin oldukça büyük olduğuna dikkat çekti. Dipova, konuya ilişkin "Bu faylardan 2’si daha önce 6.5 büyüklüğünde deprem üretmiş. İleriye dönük hesaplamalarımızda, 7 büyüklüğünde deprem yaratabileceği ortaya çıkıyor" açıklamasında bulundu. 

Deprem kaynaklarının sahile çok yakın olduğuna da değinen Dipova,  "Çalıştığımız bölgede de 0,35 g ve 0,40 g arasında ivmeye maruz kalınacağı ortaya çıktı. Gerçekleşmiş depremler ile karşılaştıracak olursak; Kahramanmaraş’ın bazı bölgeleri, Van şehir merkezindeki depremler ayarında bir ivmeye maruz kalınacağı anlamına geliyor" diyerek açıklamasını tamamladı.

İstanbul'da bu bölgeler boşaltılmalı! Japon deprem uzmanı bir bir anlattı: Marmara Bölgesi risk altında!

Ehliyet, kurs ve sürücü belgesi harç ücretleri 2023 ne kadar oldu?  Sürücü kursu fiyatları kaç TL? 

Deprem bölgesinde o süre 1 Kasım'a kadar uzatıldı: Elektrik ve gaz borçlarını sildirecekler dikkat! 


Geri Dön