29 / 04 / 2024

Apartman aidatı neleri kapsar? Apartman aidatı nasıl belirlenir?

Apartman aidatı neleri kapsar? Apartman aidatı nasıl belirlenir?

Apartman aidatı neleri kapsar? Apartman aidatı nasıl belirlenir? soruları vatandaşlar tarafından araştırılmaktadır. İşte detaylar!



APARTMAN AİDATI NEDİR? APARTMAN AİDATI NE DEMEKTİR?

Apartman aidatını kısaca açıklarsak, bir topluluğu oluşturan üyelerin yaşadığı ya da kullandığı toplu alanın bu ev olabilir ya da uzun bir süre kalınan bir mülkün de olabilir, giderleri için yaptığı ödemelere aidat denilmektedir. Kiracı ve kat malikleri, yönetimin belirlediği aidat miktarını düzenli olarak ödemekle görevlidir.

Ortak alanlardaki giderleri karşılamak adına ödenen aidat, kendi içinde birçok türe ayrılır. Apartmanın giderlerini, apartman kullanımının yararlarından faydalanan, sitenin giderlerini ise site kullanımının yararlarından faydalanan kişiler vermektedir yani onlar karşılarlar. Ortak yaşam giderlerinin, çoğu zaman eşit olarak ödenmektedir. Aidat anlaşmalarında bu noktalar detaylı olarak açıklanır ve belirtilir. Anlaşma olmadıkça ödemeler hakkında kesin bir karara varılamaz.

APARTMAN AİDATI NELERİ KAPSAR?

Apartmanın veyahut bir sitenin su faturası, elektrik faturası, merkezi ısıtma da doğal gaz faturası, bina görevlisi aylığı, bahçıvan aylığı, bekçi aylığı, kaloriferci aylığı gibi ortak giderler olmaktadır ve bu ortak giderler aidat kapsamına girer. Arada başka bir anlaşma olmadıkça bu konu ile alakalı anlaşmazlıklar, Apartman Aidat Kanunu kaynak alınarak çözülür. Detaylar için 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 20. maddesini inceleyebilirsiniz.

APARTMAN AİDATI NASIL BELİRLENİR?

Apartman ortak alanlarının bakımı ve temizliği yapılmaktadır. Aidat belirlenirken ilk olarak apartmanın aylık ve yıllık olmak üzere çıkarılan masraflar toplam giderler hesaplanır. Yapılan gider hesabından sonra tahmini olarak çıkabilecek ek giderler de dahil edilir ve bir bütçe belirlenir. Apartmandaki daire sayısına belirlenen bütçe bölünerek daire başına düşen miktar ortaya çıkarılır. Hesaplamanın ardından yönetim planına bakılarak aidat kesinleşir. Yani kat sahibi kişinin sahip olduğu alanın metrekaresine veya arsa payı oranında genel hükmüyle aidat ücreti belirlenir.  Belirlenen ücret usule uygun bir şekilde yazılı şekilde kat sahiplerine bildirilir.

Madame Coco’da etiketin yarısı fırsatını kaçırmayın! İşte 26 Eylül 2022 fiyat listesi!

TOKİ sosyal konut projesi kura çekimi ne zaman 2022? TOKİ sosyal konut ödemeleri ne zaman?

Emekliler unutulmadı! 50 bin TL ödeme müjdesi! Bankaların önü kuyruk oldu! İşte detaylar!


Geri Dön