28 / 04 / 2024

Apartman bahçesi ortak alan mıdır?

Apartman bahçesi ortak alan mıdır?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun ''12 daireli bir binada daire sahibiyim. Binanın zemin kat maliki, ön bahçenin yola bakan duvarını yıkıp demir kapı koymak ve bahçenin bu bölümünü otopark olarak kullanmak istiyor. Buna hakkı var mı? '' sorusunu yanıtladı.



 
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun ''12 daireli bir binada daire sahibiyim. Binanın zemin kat maliki, ön bahçenin yola bakan duvarını yıkıp demir kapı koymak ve bahçenin bu bölümünü otopark olarak kullanmak istiyor. Buna hakkı var mı? '' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı... 

12 daireli bir binada daire sahibiyim. Binanın zemin kat maliki, ön bahçenin yola bakan duvarını yıkıp demir kapı koymak ve bahçenin bu bölümünü otopark olarak kullanmak istiyor. Buna hakkı var mı? Nasıl önlem alırız? ● O.B.

Apartman bahçesi ortak alan mıdır?

Bir binada ortak alanların neler olduğu projesinde bellidir. Ortak alanlar da tüm bağımsız bölüm maliklerinin ortak malıdır ve ortak alanlar ancak projesinde belirtilen amaç için kullanılabilir.

Yani bir alan binanın ortak bahçesi ise bu yer çocuk bahçesi olarak kullanılamayacağı gibi elbette otopark olarak da kullanılamaz.

Otopark olarak projelendirilmiş bir alanda ise yüzme havuzu yapılamaz. Okuyucumun anlattığı durum bu. Bir kat maliki bahçeyi aracı için otopark yapacak, hukuken buna imkan yok.

★ ★ ★ ★ ★

Peki nasıl önlenir? Önceden yapılacak fiili bir durum yok. Sadece yapamayacağı bildirilir, belki kat malikleri toplantısında olamayacağı yönünde karar alınır ama bir gün kat maliki duvarı yıkıp girişimde bulunursa hukuki müdahale de gelebilir.

Bunun için mahkemelerden faaliyetin durdurulması konusunda tedbir kararı alınabileceği gibi, davanın sonunda eski hale getirme kararı da alınabilir. Böylece bahse konu alanın projesindeki haline getirilmesi imkanı doğar.

Hiç kimse ses çıkarmaz bir dava konusu yapmazsa bu komşu duvarları da yıkar, bahçenizi otopark olarak da kullanır.

Yani diğer kat maliklerinden yasal bir müdahale olmaz ise bugün bahçeyi otopark yapar, yarın bir başka alanı kendine maleder. Bu nedenle ben yıllarca yazılarımda gecikmeden ilk fırsatta hukuki yola başvurmayı önermişimdir.


Geri Dön