29 / 04 / 2024

Apartmanın dış cephesi ortak alan mıdır?

Apartmanın dış cephesi ortak alan mıdır?

Kat malikleri kurulunu apartmanın ortak alanları üzerinde karar alabiliyor. Peki apartmanın dış cephesi ortak alan mıdır? Dış cephe için alınan kararlara diğer kat maliklerinin uyması gerekiyor mu?



Apartmanın dış cephesi ortak alan mıdır?

Kat malikleri kurulu, apartmanda ortak alanlar kapsamına giren yerlerde söz sahibi oluyor. Kurulun çoğunluğu ile alınan kararlar neticesinde apartmanda ortak yerler üzerinde değişiklikler veya tasarruf işlemleri yapılabiliyor.


Kat maliklerinin bu husus kapsamında en çok sordukları sorular arasında; "Apartmanın dış cephesi ortak alan mıdır?", "Ortak giderlere katılım sağlanmazsa ne olur?" soruları yer alıyor.


Binanın dış cephesi, Kat Mülkiyeti Kanununun 4. Maddesinde ana duvarların apartmanın ortak yerlerinden olduğu belirtiliyor. Yine Kat Mülkiyeti Kanununun 19. maddesine göre ise, her Kat malikinin apartmanın ortak yerlerini korumak ve muhafaza etmekle görevli olduğu belirtiliyor. Kanun maddeleri aşağıda sıralanıyor:


KAT MÜLKİYETİ KANUNU

Ortak Yerler

Madde 4 - Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu kanun gereğince her halde ortak yer sayılır.


a) Temeller ve ana duvarlar,(Ek ibare: 14/11/2007-5711 S.K./2.mad) taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar ile taşıyıcı sistemin parçası diğer elemanlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merpenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar,


b) Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su, havagazı ve elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler sıcak ve soğuk hava tesisleri,


c) Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merpenleri.


Yukarıda sayılanların dışında kalıp da, yine ortaklaşa kullanma, korunma veya, faydalanma için zaruri olan diğer yerler ve şeyler de (Ortak yer) konusuna girer.


Anagayrimenkulün Bakımı, Korunması ve Zarardan Sorumluluk 

Madde 19 - Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar.


(Değişik fıkra: 13/04/1983 – 2814/8 md.;Değişik fıkra: 14/11/2007-5711 S.K./8.mad.) Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. Ancak, ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun anayapıya veya bağımsız bir bölüme veya bölümlere zarar verdiğinin ve acilen onarılması gerektiğinin veya anayapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde, bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmaz. Kat maliki kendi bağımsız bölümünde anayapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz. Tavan, taban veya duvar ile birbirine bağlantılı bulunan bağımsız bölümlerin bağlantılı yerlerinde, bu bölüm maliklerinin ortak rızası ile anayapıya zarar vermeyecek onarım, tesis ve değişiklik yapılabilir.


Her kat maliki anagayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine karşı sorumludur.


II –  Ortak Yerler Üzerinde

Madde 16 - Kat malikleri anagayrimenkulün bütün ortak yerlerine, arsa payları oranında, ortak mülkiyet hükümlerine göre malik olurlar.


Kat malikleri ortak yerlerde kullanma hakkına sahiptirler; bu hakkın genel kömürlük, garaj, teras, çamaşırhane ve çamaşır kurutma alanları gibi yerlerdeki ölçüsü, aksine sözleşme olmadıkça, her kat malikine ait arsa payı ile oranlıdır.



Ortak alanlar nelerdir?
Kat mülkiyetinde ortak yerler nasıl kullanılmalı?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön