Apartman dairesinin büro olarak kullanılması!
Bir apartman dairesinin hangi iş yerleri olarak kullanılıp kullanılmayacağı, Kat Mülkiyeti Kanununda belirtiliyor. Apartman dairesinin büro olarak kullanılması hususu ise, kanunun 24 ncü maddesinde değerlendiriliyor...
Apartman dairesinin büro olarak kullanılması!
Kat Mülkiyeti Kanununa göre, apartman daireleri, "Doktor" ve "Avukat" bürosu olmak üzere işyeri olarak kullanılabiliyor. Ancak bunun için de, yine diğer kat maliklerinden bir izin alınması gerekiyor.
Anagayrimenkulün, kütükte mesken, iş veya ticaret yeri olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvarı gibi müesseseler kurulamıyor. Söz konusu apartmanda bu duruma aykırı olarak bir sözleşmenin imzalanması halinde, sözleşme hükümsüz kabul ediliyor.
Dispanser, klinik, poliklinik niteliğinde olmayan muayenehaneler bu hükmün dışında kalıyor. Buna göre apartman dairesinin büro olarak kullanılması doktor ve avukat bürolarında mümkün olabiliyor.
Apartmanda yapılabilecek işler:
Anagayrimenkulün, kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastahane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basım evi, dükkan, galeri ve çarşı gibi yerler, ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği kararla açılabiliyor.
1136 sayılı Avukatlık Kanununda avukatlık büroları ve hukuk büroları ile ilgili düzenleme yapılıncaya kadar meskenlerdeki avukatlık ve hukuk büroları faaliyetlerine devam edebiliyor. Bu süre, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl olarak karşımıza çıkıyor.
Bu hüküm 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununda ilgili düzenleme yapılıncaya kadar meslek mensupları tarafından açılan bürolar hakkında da uygulanıyor.
Kat maliklerinden muvafakatname!
Apartmanda hangi işyerleri açılamaz?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com