06 / 05 / 2024

hangi daireler işyeri olarak kiraya verilebilir

hangi daireler işyeri olarak kiraya verilebilir

Bir apartman dairesinin hangi iş yerleri olarak kullanılıp kullanılmayacağı, Kat Mülkiyeti Kanununda belirtiliyor. Apartman dairesinin büro olarak kullanılması hususu ise, kanunun 24 ncü maddesinde değerlendiriliyor...

Yabancılara konut ve iş yeri satışında KDV istisnası! Kimler, hangi şartlarla yararlanabilir?

Yabancılara konut ve iş yeri satışında 2017'den beri Katma Değer Vergisi istisnası uygulanıyor. Peki kimler, hangi şartlarla KDV'den istisna oluyor? İşte ayrıntılar...

İş yeri açmayı düşünenler dikkat! O izinler...

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında konut sitelerinde iş yeri açmak için gerekli olan izinleri yazdı. Peki konut sitesinde iş yeri açmak için hangi izinler gerekiyor?

İş yeri kiracıları dikkat! Hangi giderde muafiyet yok?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda okuyucu, 16 bağımsız bölümlü bir binadan iş yeri kiraladığını belirtti. Merkezi ısınma sistemine ihtiyacı olmadığı için petekleri söktüğünü dile getiren okuyucu, bu durumda yakıt bedeli ödeyip ödemeyeceğini sordu.

İş yeri ve konut kiralarıyla ilgili hangi haklar alındı?

1 Mart ile 30 Haziran 2020 tarihleri arasında işyeri kiralarının ödenememesi durumunda, işyeri sahiplerinin kiracıyla ilgili tahliye davası açma ve kira sözleşmesini feshetme haklarını kullanabilmeleri yasaklandı. 

İş yeri kiralarında stopaj yoluyla vergilendirme nasıl yapılır?

Gayrimenkulü iş yeri olarak kiralayanlar, kira ödemeleri üzerinden yüzde 20 oranında stopaj yapmak durumunda kalıyor. Fakat basit usulde vergiye tabi ise kira ödemesi üzerinden vergi kesintisi yapılmıyor. Peki iş yeri kiralarında stopaj yoluyla vergilendirme nasıl yapılır, hangi giderler indirilir?

İşyeri kira kontratı damga vergisi 2016!

Damga vergisi, bazı durumlarda kira kontratları için de ödeniyor. Sözleşmede kaç nüsha olarak düzenlendiğinin belirtilmesi gerekiyor. Peki, damga vergisi hangi hallerde kesilir? İşyeri kira kontratı damga vergisi 2016 ne kadar?

İşyeri kira artış oranı Ağustos 2015!

Yenilenen işyeri kira sözleşmelerinde kira bedeline belli oranda zam yapılıyor. Peki, zam hesabı nasıl ve hangi oranda yapılır? İşte işyeri kira artış oranı Ağustos 2015 ve hesaplama kuralı..

Konut imarlı arsaya işyeri yapılır mı?

Yerleşme ve gelişme alanlarında konut kullanımına yönelik olarak planlanan alanlar olan konut imarlı arsaya işyeri yapılır mı? Konut imarlı arsada konut dışı hizmetler hangi şartlarda verilir?

İşyeri kira sözleşmesi nasıl doldurulur?

İşyeri kira sözleşmesi, mal sahibi ile kiracısı arasında yapılan anlaşmaya dair olarak imzalanıyor. Peki işyeri kira sözleşmesi nasıl doldurulur? İşyeri kira sözleşmesinde hangi maddelere yer verilir?

İşyeri kira sözleşmesi örneği 2014!

İşyeri sahipleri, işyerini kiraya verdiği zaman kiracısı ile nasıl bir sözleşme imzalar? İşyeri kira sözleşmesinde hangi maddelere yer verilmeli? İşte işyeri kira sözleşmesi örneği 2014..

İşyeri kira artış oranı 2014!

Mesken kiralamalarında, yenilenen kira sözleşmeleri için ÜFE oranları doğrultusunda zam yapılabiliyor. Peki, işyerleri için hangi oranların baz alınması gerekiyor? İşte işyeri kira artış oranı 2014...

İşyeri olarak kiraya verilen evin emlak vergisi!

İşyeri olarak kiraya verilen evin emlak vergisi hangi oran üzerinden hesaplanır? İşyeri olarak kiraya verilen ev için sıfır oranlı emlak vergisi uygulanabilir mi? İşte işyeri olarak kullanılan meskenin vergisi...

İşyeri emlak vergisi ne zaman ödenir?

İşyeri için ödenmesi gereken vergiler arasında emlak vergisi de bulunuyor. Peki işyeri emlak vergisi hangi oranda ödenir? İşyeri emlak vergisi ne zaman ödenir? İşte işyeri için emlak vergisi ile ilgili esaslar...

hangi daireler işyeri olarak kiraya verilebilir Haberi

hangi daireler işyeri olarak kiraya verilebilir

Apartman dairesinin büro olarak kullanılması!

Kat Mülkiyeti Kanununa göre, apartman daireleri, "Doktor" ve "Avukat" bürosu olmak üzere işyeri olarak kullanılabiliyor. Ancak bunun için de, yine diğer kat maliklerinden bir izin alınması gerekiyor.


Anagayrimenkulün, kütükte mesken, iş veya ticaret yeri olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvarı gibi müesseseler kurulamıyor. Söz konusu apartmanda bu duruma aykırı olarak bir sözleşmenin imzalanması halinde, sözleşme hükümsüz kabul ediliyor.


Dispanser, klinik, poliklinik niteliğinde olmayan muayenehaneler bu hükmün dışında kalıyor. Buna göre apartman dairesinin büro olarak kullanılması doktor ve avukat bürolarında mümkün olabiliyor.


Apartmanda yapılabilecek işler:

Anagayrimenkulün, kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastahane, süthane gibi...