Apartman denetçisinin görevleri nelerdir?
Anagayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, apartman denetçisinin görevleri nelerdir? İşte, apartman denetçisinin görevleri!
Apartman denetçisinin görevleri nelerdir?
Kat maliki sayısının çok yüksek sayıda olmadığı apartman ve sitelerde kat malikleri kendi aralarından birini seçerek bu konuya çözüm bulmakta, çoğunluk tarafından benimsenen bir kişi “yönetici” olarak belirlenmek zorunda oluyor. Tabi bu belirleme kat malikleri kurulunun alacağı bir karar ile yapılıyor.
Apartman yönetiminin oluşturulabilmesi için ilk olarak binada kat maliki olan kimselerin en az 3'te 1'inin "Genel Kurul" çağrısı üzerine toplantı yapılması gerekiyor. Toplantı çağrısının belirlenen toplantı tarihinden en az 15 gün öncesinde yapılması gerekiyor.
Yönetici, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanıyor. Yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanır; eski yönetici tekrar atanabiliyor.
Apartman yöneticisi, yönetim planı yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini yönetici ve denetçilerin alacakları ücreti ve yönetime ait diğer hususları düzenliyor. Peki, apartman denetçisinin görevleri nelerdir?
Apartman denetçisi görevleri!
Apartman denetçisinin görevi, apartman yönetiminin görevlerini yerine getirip getirmediğini denetlemek olarak ifade ediliyor. Denetim için secilen kimse veya kimseler, denetimleri üç ayda bir yapabilirler. Denetim sonucunda ise denetçi, yönetim hakkındaki düşüncelerini "Apartman denetim raporu" kapsamında belirtir. Apartman denetçisinin görevlerini özetlemek gerekirse;
- Denetçi, yöneticinin görevdeki tutumunu denetler
- Denetçi apartmanın hesaplarını denetler
- Denetim sonucunda, kat malikleri kuruluna denetleme raporu verir.
Denetçiye yerine getirdiği hizmetten dolayı, zorunlu olmamak ile birlikte kat maliklerince belirlenen bir ücret ödenebiliyor.
Apartman yöneticisinin denetlenmesi!
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com