28 / 04 / 2024

Apartman giderlerine katılmak zorunlu mu?

Apartman giderlerine katılmak zorunlu mu?

Posta yazarı Tamer Heper 'Bitişikteki binamız yıkıldığında binamızda yoğun rutubet gördük. En çok ben rahatsız olduğumdan kendi maddi imkanlarım ile bunları yaptırdım. Bir kişi hariç herkes payına düşeni ödedi. Bu ödemeyen kişiye karşı ne yapabilirim?' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde 'Binamız 12 daire olup yönetici yok. Bitişikte yeni bir bina inşası için yıkım yapıldığında binamızın o cephesinde ve zeminde yoğun rutubet gördük. Müteahhidin yardımı ile yapılan incelemede giderde ve rögarda problem tespit edildi. Ben alt katta oturduğum için en çok ben rahatsız olduğumdan kendi maddi imkanlarım ile bunları yaptırdım ve hem mesajlarla hem de ilan tahtasına asılı bilgilendirme ile para topladım. Bir kişi hariç herkes payına düşeni ödedi. Bu ödemeyen kişiye karşı ne yapabilirim?' sorusunu yanıtladı.

Apartman giderlerine katılmak zorunlu mu?

Binamız 12 daire olup yönetici yok. Bitişikte yeni bir bina inşası için yıkım yapıldığında binamızın o cephesinde ve zeminde yoğun rutubet gördük. Müteahhidin yardımı ile yapılan incelemede giderde ve rögarda problem tespit edildi. Ben alt katta oturduğum için en çok ben rahatsız olduğumdan kendi maddi imkanlarım ile bunları yaptırdım ve hem mesajlarla hem de ilan tahtasına asılı bilgilendirme ile para topladım. Bir kişi hariç herkes payına düşeni ödedi. Bu ödemeyen kişiye karşı ne yapabilirim? l F.E.

Okuyucum hem sorusunu sormuş hem de problemin resmini çekip göndermiş. Problem açık olarak görülüyor. Görünenden anlaşılan o ki mesele ortak tesisattan kaynaklanıyor. Zemin betonunun altından geçen pis su giderinde yaşanan bir problem. Öncelikle bu tespiti yapmamın nedeni arızanın ortak alanda olup olmadığının tespitidir. Görünen ortak tesis olduğu için de bunun giderilmesi yine kat maliklerinin katılımı ile olacaktır.

Şayet binada yönetici olsaydı bu onarımı yönetici tamamlayacak ve gider için topladığı avansı kullanacaktı. Ancak ortak tesislerdeki hasarın giderilmesi için de bir yöneticinin seçimini beklemek gerekmez. Özellikle gecikmesinde sakınca bulunan arızalar için hemen müdahale gerekeceğinden okuyucumun davranışı doğrudur. Kendisi kat maliklerinden tamamına yakınından ortak gider payını toplamış. Şimdi bir kişi kalmış. Buna karşı ne yapacak?

Apartman giderlerine katılmak zorunlu mu?

Benim önerim, önce ortak gider payını ödemeyen kat malikine noterden bir ihtarname gönderip, yapılan masrafı ve ona düşen payı bildirip, makul bir sürede, mesela yedi gün içinde ödemesini talep etmek olsun. Yedi gün içinde yine ödeme olmazsa bu defa bu kat maliki aleyhine bir icra takibi önerebileceğim.

Buna da itiraz olursa iş mahkemeye yansıyacaktır. Keşke şu toplu yaşamımızı düzene soksak da böyle gerekli masraflara katılımda notere, icraya, mahkemeye gerek kalmadan bu işleri halledebilsek.

 

Apartman yakıt giderleri için dava açılabilir mi?


Geri Dön