Ekonomi

Apartman, site, villa çatılarında güneş doğacak! EPDK açıkladı!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), güneşten elektrik üretimi kapasite sınırını 10 kW’den 25 kW’ye çıkardı. Apartman, site, villa gibi alanlarda vergi, gümrük ve 4. bölge teşviğiyle üretimin yaygınlaştırılmasının önü açıldı.Apartman, site, villa gibi alanlarda vergi, gümrük ve 4

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), güneşten elektrik üretimi kapasite sınırını 10 kW’den 25 kW’ye çıkardı. Apartman, site, villa gibi alanlarda vergi, gümrük ve 4. bölge teşviğiyle üretimin yaygınlaştırılmasının önü açıldı.

10 Mart tarihinde yapılan toplantı sonrası EPDK alınan kararları Resmi Gazete'de yayımladı. Ticari olmayan alanlarda (apartman, site, cami, çiftlik, villa gibi) 10 kilowatta Kadar Güneş Enerjisine Dayalı Elektrik Üretim Tesisleri İçin usul ve esaslarda değişiklik yapılarak 25 kW olarak güncellendi.

100-120 metrekare alana 20 bin dolar yatırım, mevcut azami 2 yıl vadeli tüketici kredilerinden daha uzun ortalama 10 yıl vadeli kredi imkanı gerektiğini açıklayan sektör yetkilileri, 10 kW kapasite için ise 10 bin dolar (yaklaşık 150 bin TL) yatırım olduğunu belirtti.


Tahsin Akça'nın haberine göre; planlamaya göre elektrik kesintilerinin ardından bireysel elektrik üretim kapasitesinin ve ihtiyaç fazlasının elektrik şebekesine enterge edilme kapasitesinin artırılması hedefleniyor.

Geçtiğimiz ay gelen rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarına KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti ile birlikte güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten lisanssız faaliyetler kapsamındaki yatırımların dördüncü bölge desteklerinden yararlanmasının önü açılmıştı. Böylece güneş ve rüzgar enerjisi yatırımcılarına yüzde 18 KDV istisnası ve gümrük vergisine ilave olarak yüzde 30 oranında da dördüncü bölge vergi indirimi uygulanacak.

 

25 KW yatırım maliyete nasıl yansıyacak?

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği yetkilileri, 25 kW için yatırımda ölçek maliyeti dikkate alındığında tam aynı oranda artış olmasa da bugünkü fiyatlarla yaklaşık 20 bin dolar (300 bin TL'ye yakın) yatırımın gerektiğini, 10 bin dolar (yaklaşık 150 bin TL) yatırım yapıldığını açıkladı.

Sektör yetkilileri aynı zamanda uzun vadeli mortgage benzeri kredilerin devreye girmesi gerektiğinin de altını çizdi.

50 bin TL'nin üzerindeki kredilerde azami vade geçen yıl Eylül ayında 36 aydan 24 aya indirilmişti. Sektör yetkilileri ortalama 10 yıl vadeyle yüzde 1-2 faizle kredi imkanı sunulduğu takdirde bireysel güneş enerjisi yatırımlarının artabileceği görüşünde.

10 kW güneş enerjisi elektrik üretim sistemi ile bir evin elektrik ihtiyacı için evde klima, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, aydınlatma lambaları, televizyon, buzdolabı, bilgisayar gibi elektrikli aletler çalıştırabiliyor. Aylık elektrik tüketimi ortalama 1400 Kwh'ye kadar olan yerler için uygun kabul ediliyor.

Ne kadar alan gerekiyor?

10 kW kapasiteli çatı sistemi kurmak için ortalama 60 metrekarelik alan gerekirken, 25 kW kapasiteye göre yeni teknoloji paneller dikkate alındığında 120-150 metrekarelik alan gerekeceği öngörülüyor. 


Sistemi kurmak isteyen kişiler ildeki elektrik dağıtım şirketine başvururak izin alabilir. Sistemi kuran şirket tarafından projelendirme prosedürü yerine getiriliyor.

Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök: Güneşten elektrik üretimi ve kullanımının tabana yayılması hızlanacak. 10 kW’a kadar güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisleri için, EPDK’nın aldığı karar üzerine, ilgili usul ve esaslarda değişiklik yapılarak 25 kW olarak revize edildi. Güneş enerjisi üretimi ve kullanımının tabana daha fazla yayılması açısından bunu olumlu bir karar olarak değerlendiriyoruz. Çünkü güneş enerjisinden elektrik üretimi yapmak isteyen ve daha büyük çatı alanına sahip olan villa gibi tekil konutlar bu düzenlemeden yararlanarak daha fazla elektrik üretebilecek. Bu da ülkemizde güneş enerjisinden elektrik üretimini artıracak bir uygulama olacak.