Ekonomi

Merkez Bankası açıkladı: kapasite kullanımı arttı!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın yaptığı açıklamaya göre imalat sanayinde kapasite kullanım oranı (KKO), önceki aya göre 0,7 puan arttı.2022 yılı Eylül ayı için, imalat sanayinde faaliyette bulunan 1744 iş yeri tarafından İktisadi Yönelim Anketi’ne verilen yanıtlar değerlendirildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yaptığı açıklamaya göre, mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO-MA), önceki aya göre 0,7 puan artarak yüzde 77,3 seviyesinde yer aldı.

2022 yılı Eylül ayı için, imalat sanayinde faaliyette bulunan 1744 iş yeri tarafından İktisadi Yönelim Anketi’ne verilen yanıtlar değerlendirildi.

EPDK ve BOTAŞ, açıklamış oldukları tarifelerle 1 Eylül’den itibaren geçerli olarak doğalgaz ve elektriğe zam yaptı. BOTAŞ Eylül 2022 tarifesinde konutlara dağıtılan doğal gaza yüzde 20,4 oranında, sanayiye dağıtımına yüzde 50,8 oranında, elektrik üretiminde kullanılmakta olan doğal gaza ise yüzde 49,5 oranında artış yaptı. KOBİ’lerin kullanmakta olduğu gaza uygulanan artış oranı ise yüzde 47,6 oldu. Artan fiyatlara gerekçe olarak, uluslararası enerji fiyatlarında yaşanan yükseliş gösterildi.

EPDK ise konut elektriğine yüzde 20 oranında, sanayi abone grubuna ise yüzde 50 oranında zam yaptı. EPDK açıklamasında Rusya-Ukrayna savaşıyla bilirkte ortaya çıkan yüksek enerji fiyatlarına dikkat çekildi.

EPDK kararıyla, konut elektriğine ocak ve haziran aylarında da yüzde 50 ve yüzde 15 oranında zam yapılmıştı. Elektrikte tüketim seviyesine göre farklı tarifeler uygulanmaktadır. Meskenlerde günlük 8 kWh tüketim hesabı ile aylık 240 kWh tüketim en düşük tarifeye sahip olarak uygulanmakta. EPDK açıklamasında aylık 100 kWh elektrik tüketen abonenin faturasının 173,46 TL olacağı söylendi.

EPDK, fiyat artışı hakkında yaptığı açıklamada, uluslararası enerji fiyat artışlarının “küresel enerji krizi” olarak nitelendiğini belirtti. Açıklamada, “Özellikle son aylarda küresel piyasalardaki enerji hammadde fiyatlarındaki artışların belirli seviyeleri geçmesi sebebi ile nihai elektrik tarifelerinde mesken ve tarımsal faaliyetler abone grupları için yüzde 20, kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer aboneler grubu için %30, sanayi abone grubu için yüzde 50 oranında artış yapılmıştır” şeklinde belirtildi.

Doğalgaza da zam

BOTAŞ tarafından yayımlanan eylül ayı tarifesinde de fiyat artışına gidildiği açıklandı. Konutlarda tüketilen gazın yüzde 80 oranında sübvansiyonlu olduğu söylendi. BOTAŞ zammın gerekçesi olarak salgın sonrası başlayan doğalgaz fiyat artışı ve bu duruma Rusya-Ukrayna savaşının olumsuz etkisinin de tetiklediği belirtildi. 

Tüm bankalarda kredi kullanımında bir kısıtlama var

Hazır giyimde karanlık tablo: müşteriler bir bir kaçıyor

 Acil faiz hamlesi için düğmeye basıldı

Apple'dan izin çıktı: 2,3 milyar dolarlık piyasa değeri var!  

Hisse değeri yüzde 237 arttı! Açıklama geldi neler oluyor?

Bitcoinde en kötü senaryo için tarih verdi