27 / 04 / 2024

Apartman yöneticiliği kanunu nedir? Apartman yöneticiliği ücreti hesaplaması!

Apartman yöneticiliği kanunu nedir? Apartman yöneticiliği ücreti hesaplaması!

Apartman sakinlerinin ortak kararıyla seçilen apartman yöneticiliğini kanunu bulunur. Apartman yöneticiliği yapacak kişilerin, bu kanuna uymaları gerekir. Yöneticinin, apartman yöneticiliği kanununa uyması hem kendisi için hem de yönetimi devraldığı bina yönetimi için faydalıdır.



Apartman yöneticiliği kanununda yer alan konulara dikkat edilmesi hâlinde, yöneticiliği biten kişi yönetimi döneminde usülüne göre yaptığı işlerden sorumlu tutulmaz. Bunun dışında apartman yöneticiliğinin ücret hesaplaması da Kat Malikleri Kurulu tarafından belirlenir. Kat Malikleri Kurulu, arsa payı oranınca apartman yöneticisinin ücretini belirler.

APARTMAN YÖNETİCİLİĞİ ÜCRETİ NASIL HESAPLANIR?

Apartman sakinleri arasından atanan yöneticinin, normal yönetim giderlerine katılıp katılmayacağı, katılırsa da hangi oranda katılacağına Kat Malikleri Kurulu karar verir.

Bu konu ile ilgili karar alınmaması durumunda; yöneticinin görevde bulunduğu süre içerisinde payına düşen normal yönetim giderlerinin yarısına katılmama hakkı doğar. Dışarıdan seçilen yöneticilerin de şartları ve alacağı ücretler, yönetici alınırken kat maliklerince belirlenir. 

Kat Malikleri Kurulu tarafından atanan yöneticiye, bu görevinden dolayı bir yer tahsis edilmişse; sözleşmesi herhangi bir nedenden dolayı feshedilmesi durumunda, yönetici ismi geçen yeri en geç 15 gün içerisinde boşaltmak durumundadır.  

Apartman yöneticisinin ücreti; kat maliklerince, arsa payları oranında ödenir.

Apartman yöneticiliği kanunu nedir? Apartman yöneticiliği ücreti hesaplaması!

APARTMAN YÖNETİCİLİĞİ KANUNU NEDİR?

Apartman yöneticiliğine seçilirken ilk etapta mutlaka ama mutlaka görev bölümünüzün yer aldığı bir yönetim planını apartman genel kuruluna onaylatın. Şayet onaylatmazsanız, kat mülkiyeti kanununun 35’inci maddesi gereğinde geniş kapsamlı bir görev sorumluluğuyla karşılaşabilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaşmanız durumunda apartman işlerine yetişemediğiniz hâllerde görevinizi ihmal suçlamalarıyla karşı karşıya kalabilirsizin. 

Söz konusu Kat Mülkiyet Kanunun 32. Maddesine istinaden;

Yöneticiliği bitirdikten sonra elinizdeki belge ve defterleri yeni yönetime tutanakla teslim etmeniz gerekecek. 

Yöneticiliğe başlamadan evvel yöneticiliği sona eren yöneticinin elindeki belge ve defterleri tutanakla teslim alın.


Geri Dön