Apartman yöneticisi kaç yıllığına seçilir?
Posta Köşe Yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun ''apartman yöneticisi seçimi ve apartman toplantısı'' konulu soruyu yanıtladı.
32 daire 4 dükkanı olan bir apartmanın yöneticisiyim. Yöneticilik yapacak kimse çıkmıyor. Toplantıya bile gelen az oluyor. Bundan sonra yöneticiliği hep benim yapmamı istiyorlar. Olağan genel kurul toplantılarını yapmadan görevime devam etsem bunun kanunen sakıncası var mı? Yoksa ilk toplantıda “3 yılda bir toplantı yapılır veya yönetici seçilir” gibi karar almamız daha mı doğru olur? ● N.D.
Yasa, “Yönetici bir yıllığına seçilir” diyor. Yani yönetici bir yıl için seçilecek, bir yıl görev yapacak. Bir yılın sonunda yapılacak toplantıda yine seçilebilecek. Geleyim toplantıya. Yine yasamıza göre her sene olağan toplantı yapılır. Önemli bir olayın çıkması durumunda olağanüstü toplantı yapılabilir. Toplu yapı mevzuatı gündeme geldiğinde toplantının iki yılda bir yapılabileceği maddesi var. Bu durumda da bir yıl için seçilen yöneticinin iki yıllık toplantıda ikinci yıl nasıl görev yapacağı sorusu akla geliyor ama yasada yanıtı yok. Ancak siz yine bir yıl için görev alacaksınız, bir yılın sonunda yine seçilebileceksiniz.
Peki toplantı yapılmaz da devam ederseniz ne olur? Bir itiraz halinde göreviniz son bulur. Yaptığınız faaliyet geçersiz olur. Hiç ses çıkmaz ise yöneticiliğe devam edersiniz. Bu husus bize yönetici seçimi ile ilgili bir öngörü veriyor. Şöyle: Yöneticinin sadece bir yıl için seçilmesi meselesi kadar seçilme şekli de problemli. Diyorsunuz ki toplantıya pek gelen olmuyor. İyi ama yönetici bağımsız bölüm maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile seçilir. Ama sizde bu çoğunluk olmuyor. Bu durumda seçim maddesinin iptaline kadar yönetici görev yapar. Bir gün mahkemece genel kurulun seçim maddesi iptal edildiğinde yöneticinin de görevi biter. Ama iptale kadar görev yapar. Yani sizin seçiminiz de yasaya tam uymuyor ama iptal talebi bulunmadığı için yöneticilik görevini yürütebiliyorsunuz. Normalde yönetici seçiminde yasal çoğunluk olmadığı zaman yönetici tayinini mahkemeden istemek gerekir ama bu yola pek başvurulduğuna da tanık olmadım. Artık yönetici seçiminde sayı ve arsa payı çoğunluğu aranması maddesinin değiştirilmesi gerektiği kanısındayım.