02 / 05 / 2024

Apartmanlarda hazır basılı gider makbuzu kullanmak yasal mı?

Apartmanlarda hazır basılı gider makbuzu kullanmak yasal mı?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Apartmanlarda hazır basılı gider makbuzu kullanmak yasal mı?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Apartmanlarda hazır basılı gider makbuzu kullanmak yasal mı?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Apartmanlarda hazır basılı gider makbuzu kullanmak yasal mı?

Apartmanlarda hazır basılı gider makbuzu kullanmak yasal mı? ● N.D.

★ ★ ★ ★ ★

Apartmanlarda bazı giderlerin olacağı tabiidir. Özellikle yönetici tarafından apartmanın bakımı, korunması ve zaman zaman ortaya çıkan arızaların giderilmesi için birtakım masraflar yapılır. Bu doğaldır hatta Kat Mülkiyeti Yasası’na göre de yöneticinin görevidir. Yönetici ise yaptığı masrafları bir deftere kaydeder. Bu defter bir ticari defter değildir. notere tasdik ettirilmiş, bir sayfasına gelirlerin diğer sayfasına giderlerin yazıldığı bir defterdir. Buna neden, yöneticiliğin mutlaka bir muhasebeci, bir mali müşavir tarafından yapılması gerekmeyen bir hizmet olmasıdır. Yönetici herkes olabilir ve kanunumuzda konu özellikle basitleştirilmiştir.

★ ★ ★ ★ ★

Dolayısıyla hesaplar en basit haliyle tutulur ve hatta gelir gider incelemesi bu defterden daha çok giderlere ait fatura ve makbuzların saklandığı dosya üzerinden yapılır. Gelirler de büyük çoğunlukla banka hesabı üzerindedir. Giderler bakımından normalde hepimizin bildiği, yapılan iş için veya satın alınan mal için fatura alınır ve bu fatura dosyasında saklanıp defterin gider sayfasına yazılır.

★ ★ ★ ★ ★

Ancak bazı hizmetler vardır ki karşılığında fatura alma imkanı yoktur. Örneğin bahçenin fazla toprağının atılması, belki bir yerlerde biriken çöplerin toplanması ve bunun gibi günlük veya saatlik hizmetler yaptırılır ve bunun için çalıştırılan elemanın maliyede bir kaydı ve keseceği bir faturası olamayacağı için kendisine matbu makbuz imzalattırılabilir. Zira saydığım benzer işler için maliye kaydı bulunan bir tacir veya esnaf çalıştırılamayacağı için bu şekilde bir makbuz kullanılması mümkündür. Ancak fatura veya kasa fişi temin edilebilecek hizmetler için fatura veya kasa fişi alınması gerekmektedir.
 


Geri Dön