Apartmanlarda risk analizi nasıl yapılır?
Apartmanlarda risk analizi nasıl yapılır?: Günümüzde sitelerde site müdürü, muhasebeci, spor hocası, güvenlik görevlisi, kat görevlisi, temizlik görevlisi ve benzeri personel gereksiniminden dolayı risk analizi yaptırmak zorunlu hale geldi...
Apartmanlarda risk analizi nasıl yapılır?
Apartman ve site yaşamının hızla değişmesi ve gelişmesine paralel olarak yönetimlerin yükümlülükleri de artmaya başlıyor. Modern sitelerin yapılması ile birlikte daha fazla aktivitenin site kapsamına dahil edilmesi artık profesyonel bir yönetim yaklaşımını zorunlu kılıyor. Bir kapıcı ve kaloriferci çalıştıran siteler geçmişte kaldı. Site yönetimleri artık ciddi bir organizasyon haline geldi. Sitelerde site müdürü, muhasebeci, spor hocası, güvenlik görevlisi, kat görevlisi, temizlik görevlisi ve benzeri personel gereksinimine daha çok ihtiyaç duyulur oldu. Konforlu, güvenli ve komple bir yaşam isteği bazı yükümlülükleri de beraberinde getiriyor.
Kapıcı, bahçıvan veya güvenlik görevlisi çalıştıran apartmanlar 1 Ocak 2013′ten itibaren risk değerlendirmesi yaptırmak zorundalar. Apartmanların risk değerlendirmesi kapsamına girebilmesi için sadece bir çalışanının bulunması yeterli oluyor. Ancak şunun altını çizmekte fayda var: Hiçbir çalışanı olmayan apartmanların risk değerlendirmesi yapmaları gerekmiyor.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönünden yapılacak risk değerlendirmesinin usul ve esaslarını belirlemek amacıyla 29.12.2012 tarih ve 28512 sayılı Resmi Gazete’de İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği yayınlanarak 30.12.2012 tarihinde yürürlüğe girdi.
Yönetmelik hükümlerine göre bir apartmanda iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulunmadan da 30.06.2014 tarihi beklenmeden 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren risk değerlendirmesi yapılabiliyor.
Risk değerlendirmesi konusu tam olarak anlaşılamadı. Risk değerlendirmesi ile işletmelerin iş kazası ve meslek hastalığına sebebiyet verecek tehlikelerin önceden belirlenerek gerekli önlemlerin alınmasını sağladığı için büyük bir önemi vardır. Risk değerlendirmesi yaptırılması için bir süre veya kademeli geçiş söz konusu olmadığından en kısa zamanda yapılması gerekiyor.
Apartmanlarda risk analizi nasıl yapılır?
Apartmanlarda ise kat malikleri aynı zamanda işveren olarak değerlendiriliyor. Bu kapsamda kat malikleri; çalışma ortamının ve çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlama, sürdürme ve geliştirme amacı ile iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır.
Kat malikleri karar alarak, risk değerlendirmesini Çalışma Bakanlığı’ndan yetki almış kişi veya kuruluşlardan hizmet alarak yaptırabiliyor. Risk değerlendirmesi normal şartlar altında apartmanlarda 6 yılda bir yenilenecek. Kat malikleri, risk değerlendirmesi çalışmalarında görevlendirilen kişi veya kişilere risk değerlendirmesi ile ilgili ihtiyaç duydukları her türlü bilgi ve belgeyi temin eder.
Risk değerlendirmesinin gerçekleştirilmiş olması, kat maliklerinin, apartmanda iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması yükümlülüğünü ortadan kaldırmıyor.
Apartmanlarda işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma yükümlülüğü 30.06.2014 tarihinde başlayacağı için bu tarihe kadar yapılacak risk değerlendirme ekibinde iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri aranmayacak.
Apartmanlarda risk analizi nasıl yapılır? sorusunun cevabını verdikten sonra risk analizi yaptırmamanın cezası ne olacak? sorusunun cevabına da değinelim:
Risk değerlendirmesinin maliyeti ortalama 2.000 TL iken yapmamanın cezası oldukça yüksek. Risk değerlendirmesi yapmayan apartmanlara 2013 yılında 3.234 TL ceza uygulanıyor. Bu ceza aykırılığın devam ettiği her ay için de 4.851 TL olarak uygulanıyor.
Örnek: 2013 yılı ocak ayında yapılması gereken risk değerlendirmesi 2013 yılı boyunca yapılmaz ise apartmana 56.595 TL ceza uygulanacak.
Risk değerlendirmesinde püf noktaları!
Risk değerlendirmesi nasıl yapılır?
Kentsel dönüşüm kapsamında binalara afet risk puanı verilecek!
İnşaat şirketleri risk yönetimi konusunda bilinçleniyor!
Apartmanlarda risk değerlendirme rehberi!
Risk Değerlendirme Yönetmeliği maddeleri!
Risk değerlendirme prosedürü!
Risk analizi nasıl yapılır?
Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com