24 / 12 / 2024

Apollon Tapınağı ve Çevresi Planlama Sorunları Çalıştayı yapıldı!

Apollon Tapınağı ve Çevresi Planlama Sorunları Çalıştayı yapıldı!

Didim Belediyesi tarafından 17-18 Eylül 2015 tarihlerinde başlayan "Apollon Tapınağı ve Çevresi Planlama Sorunları Çalıştayı" Didim Ticaret Odası Salonu'nda yapıldı.



Bugün Didim Belediyesi tarafından 17-18 Eylül 2015 tarihlerinde başlayan "Apollon Tapınağı ve Çevresi Planlama Sorunları Çalıştayı" Didim Ticaret Odası Salonu'nda yapıldı. 

Didim Belediyesi tarafından 17-18 Eylül 2015 tarihlerinde başlayan "Apollon Tapınağı ve Çevresi Planlama Sorunları Çalıştayı" Didim Ticaret Odası Salonu'nda yapıldı. 

Çalıştay öncesi ilçe dışından gelen katılımcılar Apollon tapınağı ve çevresini gezdiler. 

Ortak görüş olarak buranın korunurken yaşamında sürmesi için bir şeyler yapılması idi. 

Daha sonra öğlenden sonraki çalıştayın başlangıcında Ticaret Odasında devam edildi. Burada konuşan Belediye Başkanı Deniz Atabay 1985 yılında başlanan ve çeşitli kereler duran ya da yürütülmesi konusunda çok istekli davranılmamış olduğunu ancak buranın öneminin yeni yönetimce kullanılırken korunması anlamında nelerin yapılabileceğinin tartışılması ve akademiköngörülerin alınması olduğunu söyledi. 

Katılımcılara teşekkür eden Atabay Demiz kum ve güneşin ülkemizin pek çok yerinde var olduğunu ancak Didim'de geçmişten miras olan Apollon tapınağı bölgesinin Didim'in farklılıklarında birisi olduğunu dolayısıyla bu çalıştaydan çıkacak olan sonuç bildirgesinin kendilerinin burayı koruma ve kullanma samimiyetine inanılmasını istedi. 

Daha sonra söz alan Didim Kaymakamı İskender Yönden Didim'in kendisinin yurtdışında gezdiği v bir çok turistik yöreden daha fazla antik alana sahip olduğunu ancak o ülkelerdeki turist potansiyelinin Didim'de ki rakamların çok üstünde olduğunu belirtti ve buradan çıkacak kararların önlerini görmesineyardımcı olacağını belirtti. 

Daha önceki gibi önce yapalım sonra tartışırız anlayışı yerine önce tartışalım sonra yapalım ki bize kalan mirası bir sonraki kuşaklara aktarabilelim dedi. 

Düzenlenen Çalıştay'a planlama sürecinin paydaşları olan Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Didim Kazı Başkanlığı, Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin yanı sıra ülkemizin çeşitli üniversitelerinden farklı uzmanlık alanlarından (mimarlık, sanat tarihi, arkeoloji, şehir planlama) akademisyenler katılacaklar. 2 gün sürecek toplantı sonucunda hazırlanacak "Çalıştay Sonuç Raporu" Apollon Tapınağı ve Çevresindeki Yoran Köyü'nün planlama sürecinde rehber niteliği taşıyacak. 

1990'lı yıllardan bugüne süren Koruma Amaçlı İmar Planı çalışmalarının tamamlanamaması nedeniyle Didim Belediyesi tarafından alana ilişkin yeni bir çözüm süreci de bu Çalıştay ile başlatılmış olacak. 

Cumartesi günü devam edilecek çalıştayın son oturumunda sonuç bildirgesi yayınlanarak bu alan için akademik görüşler toplu halde elde edilmiş olacak. 



Gazete 2000


Geri Dön