30 / 04 / 2024

Arabası olanlara kötü haber! Trafik cezaları, MTV ve ehliyet ücretlerinde gecikme zammı arttı!

Arabası olanlara kötü haber! Trafik cezaları, MTV ve ehliyet ücretlerinde gecikme zammı arttı!

Türkiye kapsamında trafik cezaları, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve gelir vergisi gibi kamu alacaklarına ödenmeyen borçlara zam geldi.



Resmi Gazete'de yayımlanan bir tebliğle birlikte Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve gelir vergisi gibi kamu alacaklarına ödenmeyen borçlarda artşa gidildi. Peki MTV zammı ne kadar oldu?

Arabası olanlara kötü haber! Trafik cezaları, MTV ve ehliyet ücretlerinde gecikme zammı arttı!

GECİKME ZAMMI YÜZDE 3.5 OLDU!

14 Kasım 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe gire yeni düzenleme kapsamında kamu alacakları için uygulanan gecikme zammı oranı yüzde 2.5'ten yüzde 3.5 oranına yükseltildi.

Bu artış çerçevesinde, TÜİK'in enflasyon verilerine dayanarak belirlenen yeniden değerleme oranlarına ek olarak devlete karşı ödenmesi gereken vergi borçlarını kapsayacak.

Yapılandırılmamış ve son ödeme tarihi geçen tüm borçlarda geçerli olacak olan bu oran, özellikle de trafik cezaları, pasaport ve ehliyet ücretleri gibi birçok kamu borcunu kapsayacak şekilde düzenlendi.

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğde, son olarak 21 Temmuz 2022 tarihinde yüzde 1 artışla yüzde 2.5'e çıkarılan gecikme faizleri, 14 Kasım 2023 tarihi itibarıyla yüzde 3.5'e yükseltildi. Bu değişiklikle beraber özellikle yüklü trafik borcu olan vatandaşlar, borçlarını günü gününe ödemedikleri takdirde yüzde 3.5 oranındaki faizle karşı karşıya kalacaklar.

Sputniknews'de yer alan habere göre; devlet, idari para cezaları, vergi borçları ve diğer kamu alacaklarına uygulanan faiz ve gecikme zamlarında değişikliğe gitti.

Arabası olanlara kötü haber! Trafik cezaları, MTV ve ehliyet ücretlerinde gecikme zammı arttı!

İDARİ PARA CEZALARI KAMU ALACAKLARI KAPSAMINA  ALINDI!

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla birlikte, kamuya borç ödemelerinde uygulanan tecil faizi oranı yüzde 24'ten yüzde 36'ya yükseltildi. Tecil faizi, borcun vadesinde ödenmemesi durumunda alıcı tarafa uygulanan ek maliyeti ifade ediyor.

Yapılan düzenlemeyle birlikte idari para cezaları ve vergiler de artık kamu alacakları kapsamına alındı. Böylece ceza ve vergilerde de tecil faizi uygulanacak. Değişikliklerin sadece gecikme zamlarını kapsadığı, zamanında ödemelerde herhangi bir artış olmayacağı belirtildi.

Ancak ilerleyen dönemde açıklanacak yeniden değerleme oranlarına göre vergi borçlarındaki miktarlarda değişiklik olabileceği açıklandı.

Uzmanlar, yeni düzenleme ile vergi ve diğer kamu ödemelerinde gecikenlerin ceza ve faiz yükümlülüklerinin ağırlaşacağını belirtti.

Kamu alacaklarına yönelik uygulanan yüksek faiz ve zamların, ödemeleri zamanında yapmayanları daha fazla zarara sokacağı ifade edildi. 

MTV ödemesinde gecikmeyin! Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemesi için son günler...

2024 yılında hangi araç sahibi ne kadar MTV ödeyecek?

Geri Dön