14 / 05 / 2024

Arabuluculuk dönemi 1 Eylül'de başlıyor: Artık ‘Almanya’dan oğlum gelecek’ sözüyle kiracı çıkarılamayacak! 

Arabuluculuk dönemi 1 Eylül'de başlıyor: Artık ‘Almanya’dan oğlum gelecek’ sözüyle kiracı çıkarılamayacak! 

1 Eylül itibarıyla kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk dönemi başlıyor. Peki arabuluculuk sistemi nasıl işleyecek? İşte ayrıntılar...



Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Bu alanda arabuluculara eğitim veren  Ankara  Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Tüketici, Aile, Eşya, Miras, Kira uyuşmazlıkları Uzmanı Dr. Bahadır Demir ile Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü Başkanı Doç. Dr. Sefer Darıcı, arabuluculuk uygulamasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Dr. Öğretim Üyesi Bahadır Demir, TBMM’de kabul edilerek yasalaşan icra ve iflas kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanunla, kira uyuşmazlıklarında 1 Eylül tarihinden itibaren tarafların dava açmadan önce ara bulucuya başvurmasının zorunlu yapıldığını anımsatarak, "Kira zorunlu ara buluculuk yöntemiyle, tarafların karşılıklı rızasıyla uyuşmazlıkların çözüme kavuşturulması hedeflenmektedir. Böylece kira uyuşmazlıklarında mahkemelere gitmeden barışçıl şekilde çözüme kavuşturulması ve ev sahibiyle kiracı uyuşmazlıkların derinleşmemesi sağlanacaktır" açıklamasında bulundu. 

Kira uyuşmazlıklarında zorunlu ara buluculuk yöntemiyle anlaşmazlıkların azalmasının hedeflendiğine dikkat çeken Bahadır Demir, "Kira uyuşmazlıklarında ara buluculuk görüşmeleri üç haftada tamamlanacaktır. Ancak zorunlu durumlarda ara bulucu tarafından bu süre en fazla bir hafta daha uzatılabilecektir" ifadelerine yer verdi. 

Demir, görüşmelerin ardından anlaşma sağlanamaması durumunda tarafların yine mahkeme yoluna gidebileceğinin altını çizdi. 

Arabuluculuk dönemi 1 Eylül de başlıyor: Artık ‘Almanya’dan oğlum gelecek’ sözüyle kiracı çıkarılamayacak! 

Ara buluculuk sürecini taraflardan her ikisinin de başlatabileceğine dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Bahadır Demir, "Örneğin, ‘Almanya’dan oğlum, kızım gelecek, evimden çık’ diyen ev sahibinin bu talebi karşılık görmezse öncelikle ara buluculuğa başvurması zorunlu hale gelmiş oldu. Ara buluculuk görüşmeleri neticesinde şayet, arzu edilen sonuca varılamazsa taraflar mahkeme yoluyla ihtiyaç nedeniyle tahliye davasını yine açabilecekler" diyerek iki tarafın da ara buluculuk görüşmelerine katılımının zorunlu olduğunu vurguladı. 

Bu katılımın vekaletle de sağlanabileceğini dile getiren Bahadır Demir, "Taraflardan herhangi birinin bir mazeret ve gerekçe bildirmeden ara buluculuk toplantısına katılmaması durumunda ise ara bulucu anlaşamama yönünde bir tutanak düzenleyecek ve daha sonra yine dava yolunda taraflar gidebileceklerdir" diye konuştu. 

Demir, söz konusu açıklamasını "Müracaatlar adliyelerdeki ara buluculuk bürolarından ücretsiz olarak yapılabilecek olup başvurularda yargı gideri, harç, tanık bilirkişi ücreti gibi herhangi bir ödeme yapma zorunluluğu da bulunmayacaktır" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

Arabuluculuk dönemi 1 Eylül de başlıyor: Artık ‘Almanya’dan oğlum gelecek’ sözüyle kiracı çıkarılamayacak! 

SCÜ İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sefer Darıcı ise Türkiye’de ara buluculuk sisteminin son senelerde kendine has yapısıyla oldukça mesafe katettiğine dikkat çekti. 

"Eylül ayından  itibaren özellikle kira gibi uyuşmazlıklarda zorunlu ara buluculuk sisteminin gelmesi özellikle mahkemelere olan adliyelere olan iş yükünü de azaltacak gibi görünüyor" açıklamasında bulunan Doç. Dr. Sefer Darıcı, özellikle arabuluculuk sisteminde kiracı ile konut sahibi arasındaki anlaşmazlıkların karşılıklı şekilde görüşülerek, anlaşılarak mahkemeye intikal etmeden çözümleniyor olmasının önemli bir gelişme olduğunun altını çizdi. 

"Türkiye’de kendine has sistemiyle ara buluculuk birçok noktada sorunların çözümüne vesile olacak. Ara bulucunun bu noktada en önemli dikkat etmesi gereken konular arasında gerek ev sahibi, gerekse kiracıyla olan bu görüşmeler sırasında karşılıklı olarak bu iletişimi sağlayabilmesi karşılıklı olarak bir çözüme kavuşturabilmesidir" şeklinde konuşan Sefer Darıcı, özellikle konut sahibi ile kiracı arasındaki bu tarzdaki uyuşmazlıklarda maddi noktada yaşanan çatışmaların, işi adliye boyutuna taşıdığının ve ciddi çatışmalara neden olabildiğinin altını çizdi. 

Darıcı, konuya ilişkin açıklamasını "Etkili iletişim teknikleri de kullanılarak karşılıklı olarak belirli noktalarda buluşulması hem adliyelere olan iş yükünü bu anlamda azaltmış olacak hem de tarafların gelecekte iletişimlerini de zedelemeyecektir" ifadelerini kullanarak bitirdi. 

Müze ve ören yerlerine giriş ücretlerine zam: Efes Antik Kenti 700 TL, Galata Kulesi 650 TL! İşte diğer giriş ücretleri

YKS tercihleri bugün resmen başladı! Üniversite adayları dikkat! YKS tercihleri nasıl yapılır?

Kızılcahamam Belediyesi'nden 10 yıllığına kiralık gayrimenkuller!


Geri Dön