01 / 05 / 2024

Araç ve emlakta fahiş fiyat gelişmesi! 7 maddeye dikkat

Araç ve emlakta fahiş fiyat gelişmesi! 7 maddeye dikkat

Fahiş fiyatların en çok görüldüğü otomobil ve konut için çok sert önlemler alınıyor. Kiralara yüzde 25 sınırı gelirken, ucuz konut satışı için TOKİ devrede. Hem sıfır hem de ikinci el otomobil satışında da fahiş fiyat artışı kıskaç altına alınacak.



Son olarak otoda yeni bir sorun da belirdi. Uzun bir süredir ikinci el araç sitelerinde görülen sıfır otomobillerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Aracı alanlar daha üstünden günler geçmeden sıfır etiketinin üzerinde bedeller yazarak ‘bizde hemen teslim’ sloganlarıyla pazarlıyor. Kur ve vergi ekseninde tüketici de istediği araç için 3-6 ay gibi bir süreçte sıra beklemek yerine fahiş fiyata satın alıyor. Böylece ortaya yeni bir talep dengesi meydana geldi. Fakat bu durum fazla sürdürülebilir bir durum yoktu. Hem enflasyonu hem de alım gücünün erimesini tetikleyen durum için şimdi de bakanlık devrede.

6 AY VEYA 10 BİN KİLOMETRE SÖZLEŞMESİ TİCARİ MÜŞTERİLER İÇİN YAPILIYOR

Sıfır araç satışlarındaki hareketlilik distribütörlerin de meceğinde. Birçok bayiye artık talimatlar giderken, merkezler de satışların kime nasıl yapıldığını sorgulamakta. Hatta bazı markalar bile satışa çıkan ikinci el sıfıra yakın araçlarının takibini yapılmakta. Şimdilik gerçek kişilerin aldığı araçlara bir uygulama resmi olarak yapılmamakta. Fakat uzun bir süredir ticari unvanlarda alınan araçlar için bayiler sözleşme sunuyor. Bizim bildiğimiz 2021 sonlarından beri yapılan anlaşma kapsamında özellikle araç filo sözleşmesiyle alınmışsa 10 bin kilometre şart öne sürülüyor. Satış için sadece kilometre şartı yok. Aynı zamanda 6 ay bir zaman zarfının da geçmesi gerekmekte. Eğer kilometre koşulunu karşılamıyorsanız. Sözleşmeyle aldığınız aracın satışını en erken 6 ay sonra ve 3 bin kilometredeyken yapmak lazım.


Geri Dön