21 / 07 / 2024

Aracını satanlar ev alıyor!

Aracını satanlar ev alıyor!

İkinci el araç fiyatlarının 1,5 sene içerisinde yüzde 100 değer kazanmasından sonra vatandaşlar araçlarını satarak, konut yatırımlarına yöneldi. 




Ege'nin incisi İzmir'de her gün yaklaşık olarak 3 bin 500 ikinci el otomobile ev sahipliği yapan Otokent, konut satın almak üzere araba satmaya gelen müşterilerini ağırlıyor. Milliyet'te yer alan habere göre, İzmir'de galericilik yapan Fahri Karlık, pandemi döneminde ikinci el araçların değerlendiğini, bayilere sıfır otomobil gelmemesinin bunda etkili olduğunu söyledi.

İkinci el otomobillerin çok değerlendiğini dile getiren Karlık, "Bazı vatandaşlar aracının değer kazandığını düşünerek aracını satıp, yeni bir yatırıma yöneliyor. Örneğin 150 bin liralık arabasını satıp 50-60 bin liralık başka bir otomobil satın alıyorlar. Kalan 100 bin lirayı peşinat olarak verip üzerine krediyle ev alma yoluna gidiyorlar. Bu dönemde bu yöndeki alışverişler çok hızlandı" diye konuştu. Bazı ailelerin ise birden fazla arabaya sahip olduğunu söyleyen Fahri Karlık, kredi faiz oranlarının düşmesiyle konut almayı düşünenlerin sayısının arttığını anlattı. Vatandaşların tamamen arabasız kalmayı göze alamadığını belirten Karlık, şunları söyledi:

"Bazı evlerde 2, 3 araba var. Onlar, birinden fedakarlık yapıp, eve peşinat olarak kullanabiliyor. Krediler düşünce bunu insanlar bir fırsat olarak değerlendirdi. Bir yandan krediler düştü, bir yandan araçlar değerlendi. Evi olmayanlar bunu fırsat olarak biliyor. Aracını satmaya gelenlerde artış var. Ancak otomobiller de artık bir cep telefonu kadar ihtiyaç haline geldi. 150- 200 bin liralık arabasını satanlar ayağını yerden kesecek 50-60 bin liralık daha düşük model bir arabayı tercih ediyor. 100 bin lirayı peşinat olarak kullanıp, düşük faizli kredilerden yararlanarak ev sahibi oluyor."

 
'50 BİN LİRALIK ARABA DA BENİM İŞİMİ GÖRÜR'

Otokent'e gelerek fiyat araştırması yaptığını belirten vatandaşlardan Nurettin Top da, "Buraya 150 bin liralık arabamı nakde çevirmek için geldim. Arabamı satıp 50 bin liralık başka bir araba almak istiyorum. Krediler düştü bu yüzden ev almak istiyorum. 50 bin liralık araba da benim işimi görür" dedi.

 

Konut kredilerinde ödeme planı değişti!


Geri Dön