28 / 04 / 2024

Aralık'ta konut kredisi faizleri düşecek mi?

Aralık'ta konut kredisi faizleri düşecek mi?

Konut alacak vatandaşlar, konut kredisi faizlerinde indirim bekliyor. Peki konut kredisi faiz oranları Aralık'ta düşecek mi? Bankalar konut kredisi faizlerinde indirime gidecek mi? İşte detaylar...



Konut kredisi faiz oranlarının düşmesinde en önemli unsur Merkez Bankası'nın politika faizlerinde attığı ve atacağı adımlar oluyor. 

2020 yılının Haziran ayına kadar düşük faiz politikası izleyen TCMB, politika faizlerini yüzde 8.25 bandına kadar indirdi. Takvim'de yer alan habere göre; daha sonra Eylül ve Kasım PPK kararlarında politika faizleri önce 10.25'e daha sonra 15.00 seviyesine yükseldi. 

Konut alacak vatandaşlar, konut kredisi faizlerinde indirim bekliyor. Peki konut kredisi faiz oranları Aralık'ta düşecek mi?

Aralık ayında yapılacak PPK toplantısında da politika faiz indirimi öngörülmüyor.

Tüm bu bilgiler ışığında Aralık ayında PPK toplantısından faiz indirimi çıkmazsa konut kredisi faiz oranlarının düşmesi de mümkün görünmüyor. Fakat bankalar kendi inisiyatafinde kredi kampanyaları yapabiliyor. 

VATANDAŞ HESAPLI KONUTU SEÇİYOR

Bu yaz gayrimenkul sektörü çok hareketliydi. Bu canlılık içerisinde Türkiye'de en çok 400 bin-800 bin TL bandındaki gayrimenkuller satıldı. 1 milyon TL ve üzeri fiyatlı gayrimenkuller ise bu yıl pek talep görmedi.

2020'nin ilk 6 ayı boyunca en çok konutun satıldığı şehir İstanbul olurken, İstanbul'u Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin ve Konya izledi. 95 bin 271 konut satışının yapıldığı İstanbul'da satışın en yoğun olduğu ilçeler Esenyurt, Pendik, Sancaktepe, Başakşehir ve Beylikdüzü olarak gerçekleşti. 

Haziran ve Temmuz aylarında İstanbul'da 68 bin 231 konut el değiştirirken, bu satışların büyük çoğunluğu 2+1, 3+1 konutlarla, fiyatı 400 bin ile 800 bin TL arasında olan gayrimenkullerden meydana geldi. Bu fiyat aralığında geniş seçenekler sunan Esenyurt, Pendik, Sancaktepe, Başakşehir, Beylikdüzü ve Büyükçekmece bölgeleri yoğun taleple karşılaştı. 

KREDİYLE ALINDI

Özellikle yazın başında gayrimenkul piyasasına can suyu gibi gelen faiz oranlarının düşüşünün de yerli alıcıyı tetiklediğini dile getiren ProjEkspert Gayrimenkul kurucusu Emel Akbaş İdikut, içinden geçtiğimiz bu zorlu dönemde Türk gayrimenkul alıcılarının ağırlıklı olarak 400 bin ile 800 bin TL arasındaki gayrimenkulleri tercih ettiğini vurguladı. İdikut, şunları kaydetti: 

"Bu dönemde gerçekleşen satışların yüzde 50'den fazlası ipotekli satışlar oldu. Alıcılar gayrimenkul satış bedelinin yüzde 40 ila 60'ı arasında kredi kullanımını tercih etti. Örnek olarak 800 bin liralık bir gayrimenkulde, alıcı 400 bin lira nakit verip 400 bin lira kredi kullanmak istediğinde bu tutarda bir kredinin 120 ayda aylık ödemesi güncel faiz oranı ile 5.711 lira civarında oluyor. Bu kredinin ödenebilmesi için de aylık hane gelirinin en az 10 bin lira ve üzerinde olması gerekiyor. Dolayısıyla 1 milyon lira ve üzerindeki gayrimenkullerde hem peşinat hem de aylık taksit ödeme güçlüğü yaşanıyor."

Konut kredisi faiz oranlarında sert artış!


Geri Dön