02 / 05 / 2024

Arap yatırımcı ilgisi hız kesmiyor!

Arap yatırımcı ilgisi hız kesmiyor!

Küresel ekonomideki belirsizlik ve körfezdeki gerginlik, Arap yatırımcıların Türkiye ilgisini arttırıyor. 15 Temmuz ihanetine rağmen Türkiye’ye ilgisi devam eden Arap yatırımcılara önümüzdeki hafta Antalya'da buluşacak.



Küresel ekonomideki belirsizlik ve körfezdeki gerginlik, Arap yatırımcıların Türkiye ilgisini arttırıyor. 15 Temmuz ihanetine rağmen Türkiye’ye ilgisi devam eden Arap yatırımcılara önümüzdeki hafta Antalya'da buluşacak.


Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ticaret hacmi son 14 yılda beşe katlandı. 2003 yılında 9 milyar dolar olan körfez ile ticaretimiz, bugün itibarıyla 46 milyar dolara çıktı. Bu rakamın 2017 yılında 70 milyar dolar olacağı öngörülüyor. Suudi Arabistan, Katar, Bahreyn ve Kuveyt başta olmak üzere birçok Arap ülkesiyle iş birliği bulunun Türkiye'ye olan ilgi 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra da hız kesmedi.


27 ÜLKEDEN 300 KATILIMCI GELİYOR


Yatırımlarını sürdüren Arap ülkelerinin ilgisi canlı tutan en önemli etkenler Türkiye'nin dinamiği ve sağlamlığı olarak dikkat çekiyor. Türkiye'ye ilgisi süren Arap yatırımcılara önümüzdeki hafta Antalya'da düzenlenecek “ortaklık ve kalkınma” temalı forumda yeni yatırım imkanları anlatılacak. Türk Arap Ekonomi ve Stratejik İşbirliği Derneği tarafından Antalya'da gerçekleştirilecek 'Ortaklık ve Kalkınma' temalı foruma 27 ülkeden yaklaşık 300 kişi katılacak. Avrupa, Arap ve Körfez ülkelerinden yatırımcılar bir araya getirecek foruma ayrıca Avrupa, Kuzey Afrika, Latin Amerika ve Asya ülkelerinden yatırımcı, akademisyen ve gazeteciler katılacak.


Forumla, Türkiye ekonomisine ve iş dünyasına yeni iş kapılarının açılması, ihracat ve ithalat imkanları oluşturulması; ekonomik, sosyal, kültürel işbirliği ve ortaklıklar kurulması hedefleniyor.


YENİ İŞ KAPILARI ANLATILACAK


Fourumla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türk Arap Ekonomi ve Stratejik İşbirliği Derneği Başkanı Muhammed Adil, dernek olarak İslam dünyasının iş adamlarını, akademisyenleri, gazetecileri, uluslararası medya kuruluşlarını Anadolu'ya çekmek için faaliyet gösterdiklerini belirtti. Türk ve İslam dünyası için daha fazla kalkınma hedeflediklerini vurgulayan Adil, Antalya'daki forumun ekonomik, ticari, kültürel anlamda Türkiye'nin zenginliklerinin İslam ülkelerine tanıtılması ve yatırımların artırılmasına önemli katkı sağlayacağını bildirdi. Adil, “Özellikle 15 Temmuz'daki hain darbe girişimini birinci elden anlatmak ve böylelikle Türkiye-İslam dünyası arasındaki iş birliğini her alanda güçlendirmek istiyoruz” dedi.


Ekonomik istikrar tercihte önemli


Türk-Arap Ülkeleri İşbirliği Derneği Başkanı Sabuhi Attar ise Türkiye ve Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin terör olayları nedeniyle zaman zaman düşüşe geçse de kesilmediğini ifade etti. Türkiye'de son dönemde yaşanan terör olayları ve 15 Temmuz'daki darbe girişiminin bütün ülkelerde olabileceğine işaret eden Attar, “Ticaret, yatırım, sanayi dediğiniz zaman yanında istikrar olması lazım. İstikrar olmadığı takdirde yatırımlar yavaşlar. Bu tür dönemlerde iş adamlarımızla daha fazla iş birliğine ve yol göstermeye çalışıyoruz ki bu tempo düşmesin. Daha fazla proje üretmeye çalışıyoruz” dedi.


Yeni Şafak 


Geri Dön