28 / 04 / 2024

Araplar, mobilya sektörünü de uçurdu!

 Araplar, mobilya sektörünü de uçurdu!

Mütekabiliyet Yasası'yla Türkiye'ye akın eden Araplar, mobilya sektörünü de uçurdu. İstanbul'daki evlerini döşemek için MASKO gibi merkezlere giden Ortadoğulu müşteriler, 200 milyon dolarlık ihracat yarattı




Mısır ve Libya gibi ülkelerde yaşanan sıkıntılar nedeniyle iki önemli ihracat pazarını kaybeden mobilya sanayicilerinin imdadına Mütekabiliyet Yasası yetişti. Yasanın ardından İstanbul, Bursa, Bolu'da konut projelerinden toplu alım yapan Araplar, dekorasyon sektörünü de canlandırdı. Özellikle MASKO, İngegöl, Karabağlar gibi organize mobilya merkezlerine akın eden Arap müşteriler, Türkiye'deki konutlarına mobilya seçerken önemli bir ihracat kalemi de yarattılar. Araplar, burada girdikleri mağazadan mutlaka memleketlerindeki evlerine de ürün seçtiler. Bu yolla gerçekleşen ihracat 2013'te 200 milyon doları aştı. 


TÜRK MALI İMAJI YÜKSEK 

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, "Araplar'da Türk mobilyasının imajı çok yüksek. Hem Türkiye'de hem de memleketlerindeki evlerinin dekorasyon ihtiyacını buradan gidermeye başladılar. Bu trend geçen yıl dikkat çekici seviyeye geldi, bu yıl da iyice arttı" diye konuştu. Güleç, Arap müşterilerin ellerinde bir mimar tarafından çizilmiş dekorasyon modelleriyle geldiklerini ve buna göre ürün seçtiklerini vurgulayarak, "Bu nedenle her mağazanın İngilizce ya da Arapça bilen bir elemanı var. Her mağaza mutlaka mimar istihdam ediyor " dedi. 


RİYAD VE CİDDE'DE EVE TESLİM YAPIYORUZ

İstanbul İhracatçılar Birliği Ağaç Mamulleri Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Karcı, MASKO'nun perakende mobilyanın ihracat merkezi haline geldiğini söyledi. Ortadoğu'nun kuzeyinden Katar'a kadar olan coğrafyada Türk mobilyasına ilginin arttığını belirten Karcı, "MASKO, mimarları ve dil bilen elemanlarıyla A'dan Z'ye hizmet veriyor. Riyad ve Cidde'de büyük projelere mal veriyoruz. Araplar genellikle avangard ve klasik mobilya istiyor. Bizdeki kaliteyi beğeniyorlar. Malı sattıktan sonra müşteriyi bırakmıyor, evine kadar gidip bizzat yerleştirme yapıyoruz" dedi. Karcı, Araplar'ın otellerine de Türk mobilyası aldığını söyledi. 


AZADEA GROUP 

Ortadoğu'ya Avrupa markalarını götüren dev perakende şirketi Azadea da yüzlerce mağazasını Türk mobilyasıyla döşemek için görüşmelerde bulunuyor. Genellikle Çin mobilyaları kullandığı belirtilen Körfez merkezli grubun yöneticileri, son dönemde fiyat ve kalite analizi yaparak Türk mobilyasına yönelme kararı aldı.



Sabah


Geri Dön