12 / 05 / 2024

Araplardan Ordu'ya 100 milyon dolarlık yatırım!

Araplardan Ordu'ya 100 milyon dolarlık yatırım!

MIPIM’e katılan Ordu Belediyesi, Fransa’da yabancı yatırımcıların ilgi odağı oldu. Avrupalılar mevcut projeler için sıraya girerken, Araplar ise yaylalara golf sahası kurmayı hedefliyor.




Mart ayında dikkat çeken projeleriyle uluslararası gayrimenkul fuarı MIPIM'e katılan Ordu Büyükşehir Belediyesi, yabancı yatırımcıların ilgi odağı oldu. Fuara 4 projesiyle katılan Ordu, Cannes'da Çambaşı Kış Sporları ve Kayak Merkezi, Melet Park, Çikolata Park, Ünye Limanı Ordu Giresun Havalimanı projelerini tanıttı. MIPIM'de yabancı yatırımcıdan büyük ilgi gördüklerini vurgulayan Ordu Belediye Başkanı Enver Yılmaz, "Kayak tesisimizin işletmesi için görüşmelerimiz oldu. Otel zincirleriyle görüşmelerimiz sürüyor. Avrupa ve Körfez'den istekli gruplar var" dedi.


MİLYAR DOLARLIK YATIRIM BEKLİYORUZ

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu da Arap yatırımcıların şehre yatırım yapmaya hevesli olduğuna dikkat çekti. Balkanlıoğlu, Suudi bir yatırımcıyla görüştüklerini belirterek, "Arap yatırımcılar yaylalarımızdan çok etkilendi. Bize, 'Burası cennet' dediler ve 100 dönümlük yer istediler. Yaylalarımıza golf sahası ile yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezi kurmak istiyorlar. 100 milyon dolarlık bir yatırım öngörüyorlar" dedi. Balkanlıoğlu, "Bizde 40 kilometre düz alan var. Kışın kayak, yazın golf olur. Ancak Hazine'ye ait yerlere yatırım yapılabilmesi için vasfının değişmesi gerekiyor. Biz bunu valilik olarak yapabiliyoruz. Ama yatırımcıya satış, tahsis gibi izinler başbakanlık iznine bağlı. Yatırımın başlaması için bu aşamaların geçilmesi gerekiyor. Milyar dolarlık yatırım bekliyoruz" diye konuştu.


OTEL DEĞİL, EV İSTİYORLAR

Son 1 yılda yeni havalimanı ve tanıtım faaliyetlerinin etkisiyle kentin ziyaretçi sayısının yüzde 41 oranında arttığını belirten Balkanlıoğlu, "1 yılda turist sayımız 300 binden 480 binlere çıktı. 1 yıl içinde 100 bin civarında Arap turist bekliyoruz" dedi. Başkan Yılmaz ise "Kente 5 yıldızlı oteller de geliyor. Ama Araplar otel yerine kalabalık aileleriyle birlikte konaklayabilecekleri, buranın ruhunu yansıtan evlerde kalmak istiyorlar. Bu doğrultuda da yatırımlarımız var" diye konuştu.


TURİZM GELİRİMİZ SADECE 20 MİLYON TL

Trabzon'un turizm gelirinin 1 milyar TL, Ordu'nun ise 20 milyon TL olduğunu ifade eden Yılmaz, "Biz bu pastayı paylaşmak değil, büyütmek istiyoruz. Yeni destinasyonlar hedefledik. Trabzon'a sadece Suudi Arabistan'dan turist geliyorsa biz tüm Arap ülkelerine yönelik çalışıyoruz" dedi.


Sabah/Seda Tabak 



Bu haber Akşam Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Çikolata Park, Melet Park gibi projeleriyle uluslararası gayrimenkul fuarı MIPIM'e katılan Ordu Büyükşehir Belediyesi, Cannes'da yabancı yatırımcıların ilgi odağı oldu. Avrupalılar projeler için sıraya girerken, Araplar ise Ordu'nun yaylalarına golf sahası kurmayı planlıyor.


Geçen ay, dikkat çeken projeleriyle uluslararası gayrimenkul fuarı MIPIM’e katılan Ordu Büyükşehir Belediyesi, yabancı yatırımcıların ilgi odağı oldu. Fuara 4 projesiyle katılan Ordu Belediyesi, Cannes’da Çambaşı Kış Sporları ve Kayak Merkezi, Melet Park, Çikolata Park, Ünye Limanı Ordu Giresun Havalimanı projelerini tanıttı. Yabancı yatırımcıdan büyük ilgi gördüklerini vurgulayan Ordu Belediye Başkanı Enver Yılmaz,  "Kayak tesisimizin işletmesi için görüşmelerimiz oldu. Ayrıca uluslararası otel zincirleriyle görüşmelerimiz sürüyor" dedi. Yılmaz, Arap dünyasının da Ordu’ya yatırım yapmaya istekli olduğuna dikkat çekti.


100 milyon $'lık yatırım


Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu da, yakın zamanda Medineli bir yatırımcıyla görüştüklerini belirterek, şöyle devam etti: "Arap yatırımcılar yaylalarımızdan çok etkilendi. Çünkü hayatlarında böyle yeşillik, çim, orman görmemişler. Bize, 'Burası cennet' dediler ve 100 dönümlük bir yer istediler. Yaylalarımıza golf sahasıyla yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezi kurmak istiyorlar. 100 milyon dolarlık bir yatırım öngörüyorlar." Balkanlıoğlu, "Bizde 40 kilometre düz alan var. Kışın kayak, yazın golf olur. Ancak Hazine'ye ait yerlerin vasfının değişmesi gerekiyor. Valilik olarak yapabiliyoruz ama yatırımcıya satış, tahsis gibi izinler Başbakanlık iznine bağlı" dedi. Balkanlıoğlu, farklı yatırımcıların da talepleriyle beraber, Ordu’ya gelecek yatırımın orta vadede milyar doları bulabileceğini sözlerine ekledi. 


'Ölmeden önce cennete gidin'


Vali Balkanlıoğlu, şunları anlattı: "Havalimanı yapıldıktan sonra farklı ülkelerden gazetecileri, televizyoncuları ağırlamaya başladık. Hepsi hayran kalıp gidiyor. Arap ülkelerinde çıkan haberlerde Ordu'dan, 'Ölmeden önce cennete gitmek istiyorsanız mutlaka gidin' diye bahsediyorlar." 


Otel yerine evde kalmak istiyorlar


SON bir yılda ziyaretçi sayısının yüzde 41 arttığını belirten Vali Balkanlıoğlu, "Turist sayımız 480 binlere çıktı. 100 bin civarında Arap turist bekliyoruz" dedi. Başkan Enver Yılmaz da, şunları söyledi: "Kente 5 yıldızlı oteller de geliyor. Ama Arap turist otel yerine kalabalık aileleriyle buranın ruhunu yansıtan evlerde kalmak istiyorlar. Bu doğrultuda da yatırımlarımız var."


Trabzon'un 1 milyar, bizim 20 milyon TL


Trabzon’un turizm gelirinin 1 milyar TL olduğunu, Ordu’nun ise 20 milyon TL olduğunu ifade eden Yılmaz, “Biz bu pastayı paylaşmak değil, büyütmek istiyoruz. Yeni destinasyonlar hedefledik. Trabzon’a sadece Suudi Arabistan’dan tirest geliyorsa  biz Dubai, Katar, Lübnan, Mısır, Fas, Tunus, Cezayir gibi tüm pazarlara yönelik çalışıyoruz” dedi. Arap yatırımcıların Trabzon’dan çok fazla ev alydığını, şimdi Ordu’dan da ev bakmaya başladıklarını belirten Yılmaz, “Bu yüzden fiyatlar yüzde 100 arttı” ifadelerini kullandı.  


Akşam


Haber Milliyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı


Başkan Yılmaz, dünyanın en önemli gayrimenkul fuarlarından MIPIM’e katılmalarının etkisini gördüklerini ve gelecek yıl daha güçlü katılacakları bilgisini verdi. Fuarda Hilton-Sheraton Grubu’nun kendileriyle bir görüşme yaptığını ve sonuca bağlanacağını düşündüklerini belirten Yılmaz, “Kayak tesisimizin işletmesiyle de ilgili görüşmeler yaptık. Karlı bir fuar oldu” dedi.


Ordu Büyükşehir Belediyesi, kentin altyapı yatırımlarını ve şehir sakinlerinin beklentilerinin tamamlanmasının ardından, şehre turist çekmek için çalışmalarını hızlandırıyor. Özellikle Karadeniz coğrafyasını çok seven ve havalimanı yapıldıktan sonra hızla artan Körfezli turist sayısını artırmak için modeller geliştiren belediye, Körfez turistinin sevdiği geniş odalı evleri barındıran tatil köyleri de inşa edecek. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, “2017’den sonra yatırımlarla yılda 1 milyon turist ağırlamayı hedefliyoruz. Ağırlıklı olarak Körfez’den olacak ama Avrupa’dan da buraya ilgi büyük” dedi. 


Bungalov evler

Ordu-Giresun Havaalanı’nın açılmasının ardından 8 ayda turist sayısında yüzde 44’lük artış olduğunu anlatan Yılmaz, arazi fiyatlarının da aynı ölçüde değer kazandığını söyledi. Yılmaz, “Belediye binasının yakınlarında yarım dönüm yeri otel yapmak için ihalede, 7 milyon lira fiyat verildi. Havaalanı yapılmamış olsaydı 7 milyonu bırakın, elimizde bile kalırdı” diye konuştu. 


Bölgeye özellikle Körfez bölgesinden gelen turist sayısının her yıl ciddi oranda arttığına dikkat çeken Yılmaz, ancak yatak sayısının yetersiz olduğunu ve Arap turiste uygun daha geniş bungalov tarzı evleri de barındıran tatil köyleri kurma amacında olduklarını anlattı. Yılmaz, “Çambaşı’nda 35 ev yapılıyor. Benzeri Boztepe’de de olabilir. Türkiye’ye gelen her bir Arap turist ortalama 3 bin dolar bırakıyor, bundan payımızı almalıyız” dedi.


Projeler hızlandı

Geliştirdikleri yeni projelerde kat ettikleri yolu da anlatan Yılmaz, “Çambaşı Kış Sporları ve Kayak Merkezi’ni seneye açılıyoruz. 800 milyon lira yatırım yapılacak Ünye Limanı projesinin ise 2017’de başlamasını öngörüyoruz. Şehri ikiye bölen Melet Irmağı projesi için de ihale yapıldı ve 1 kilometresi başladı. Melet ırmağı çevresine yaşam merkezi kurulacak. Bir de havalimanı yanına ‘Çikolata Park’ kuruyoruz. 14 milyon lira yatırım yaptığımız bu proje ile butik çikolata üretim birimleri kuracağız” diye konuştu. 


Ordu’da golf yapacaklar

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ordu’nun doğal güzellikleri ile öne çıkmasına karşın tanıtım eksikliği nedeniyle turist çekmekte zorlandığını belirterek, “Karadeniz’de güzellik adına ne varsa hepsi Ordu’da fazlasıyla var. Peki neden insanlar gelmiyor diye düşündük. Çünkü bilmiyorlar. Körfez’den 80 gazeteciyi Ordu’ya davet ettik. Fas, Tunus, Cezayir ve Kuzey Irak’tan dahi gelen oldu. Tur operatörleri ile de buluştuk. Gelen herkes hayran kaldı. Ortadoğu basınında, ‘Ordu şehri cennet bahçelerinden bir bahçe’, diye haberler yapıldı” dedi. 


Ortadoğulu insanların Türkiye’yi güvenli liman gördüğü için mülk alımı da yaptıklarını belirten Balkanlıoğlu,  “Medineli bir yatırımcı ile görüşüyoruz ve istekliler. Ordu’da golf tesisi, yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezi ile turizm tesisi yatırımı planlıyor” dedi.


Milliyet



Geri Dön