18 / 05 / 2024

Araplar'ın yoğun ilgisi İstanbul'daki kira fiyatlarını arttı!

Araplar'ın yoğun ilgisi İstanbul'daki kira fiyatlarını arttı!

Yıllarca kiracıların korkulu rüyası haline gelen 'Almanya'dan oğlum gelecek' efsanesi yerini şimdi 'Arap kiracıya' bıraktı. Arap kökenli ailelerin bölgeye olan ilgisiyle mevcut fiyatlar daha da yükseliyor..



Yıllarca kiracıların korkulu rüyası haline gelen 'Almanya'dan oğlum gelecek' efsanesi yerini şimdi 'Arap kiracıya' bıraktı. İstanbul Fatih'te yaşayan Gül. S'nin geçen ay kapısına dayanan evsahibi, "Evi Araplara günlüğü 70 dolara kiraya vereceğim. Siz evimde 700 liraya oturuyorsunuz. Ya evimden çıkın ya da kirayı 1.200 liraya çıkarın" dedi. Şok olan Gül Hanım, soluğu avukatta aldı. 


Fatih Araplar'ın gözdesi Emlak sektöründeki 'Arap Baharı' yeni konut projelerinin yanı sıra kiralık dairelerde de esmeye devam ediyor. Yabancıların mülk edinmesini sağlayan yasal düzenlemelerle İstanbul'daki lüks konut projelerinin önemli bir bölümü Arap yatırımcılar tarafından satın alındı. 

Körfez Bölgesi'nde yaşayan zengin Araplar konut satın alırken, iç savaş ile sarsılan Suriye ve Irak'tan gelenler daha konut kiralamaya yöneliyor. Emlakçıların verdiği bilgilere göre Fatih, Zeytinburnu ve Esenyurt'ta çok sayıda konut Arap asıllı aileler tarafından kiralandı. 

Ailelerin gözde semti Fatih'te ise uçtu. 


Kiracılar kalıcı oldu Aksaray, Vatan Caddesi ve Fındıkzade arasındaki bölgede çok sayıda kiralık ev Araplar'a gitti. Daha önce dönemsel olarak kiralanan evler şimdi kalıcı konutlara dönüştü. İstanbul Emlak'tan Ömer Kurnaz, "Araplar daha önce sadece yaz döneminde 1 aylık veya 3 ay için ev kiralardı. Ancak Irak ve Suriye'deki iç savaşın devam etmesi yüzünden aileler kalıcı olarak buraya gelmeye başladı. Bu da fiyatların artmasına neden oldu" dedi. 

Emlak Müşaviri Behmen Berument, yabancı kiracıların ödemelerini vaktinde yaptığına bu nedenle evsahipleri ile aralarında sorun yaşanmadığını söylerken, "Buna karşın apartman sakinleriyle zaman zaman sorunlar yaşanabiliyor. Zira yeni kiracıların aileleri genelde kalabalık ve çok cocuklu. Bu yüzden Türk aileler ile Arap misafirler arasında zaman zaman gerilim yükseliyor" diye konuştu. 


KİRA 3 BİN TL'YE FIRLADI


 MAVİ Karadeniz Emlak'tan Kemal Akosman, "Fatih civarındaki Arap yerleşimci sayısı arttıkça kiralarda da ciddi bir artış meydana geldi" dedi ve ekledi: "Daha önce 700-1.200 lira civarında olan kira bandı şimdi 1.500-3.000 lirayı aştı. Kültürel nedenlerle Araplar'ın ilgisi arttıkça fiyatlar yükseliyor." Akosman'ın verdiği bilgilere göre, Suriye ve Irak'tan gelen aileler daha çok mobilyalı evleri tutmayı tercih ediyor. Binaların yüksek giriş ve zemin katlarını kiralayan aileler, dolar üzerinden ödeme yapıyor. 

Akosman, "Günlük kiralar 70 ila 100 dolar arasında değişiyor. Böylece daha önce Türklerin 1.000 liraya oturduğu evlerin kiraları bir anda 3.000 liraya fırladı" dedi. Emlakçı Akosman, kiraların bu denli yüksek olmasını elektrik, su ve doğalgaz devrinin yapamamasından kaynaklandığını belirtti. "Yabancılar elektrik, su ve doğalgaz faturalarını üzerine alamıyor. Bu yüzden evsahipleri kiraya mobilya ve bu giderleri de ekliyor." Fiyatlar neden yükseliyor? 


FATİHTE Arap asıllı çok sayıda Türk vatandaşı yaşıyor. Bu nedenle Suriye, Irak, İran ve Mısır'dan gelenler akrabalık bağı olan ve güvendikleri insanların yoğun olduğu bölgelere taşınıyor. Fatih, Laleli gibi bavul ticaretinin güçlü olduğu bir noktaya son derece yakın. 


Türkiye'ye yerleşme amacıyla gelen Arapların önemli bir bölümü aynı zamanda ticaretle uğraştığı için Fatih'te ev tutmayı tercih ediyor. İlçe dini ve kültürel açıdan önemli bir merkez. İlçede birçok tarikat ve cemaatin önemli merkezlerinin olması da burayı yabancılar açısından cazip kılıyor. Fatih'te uzun zamandır yeni inşaat yapılmıyor. Bu nedenle eski olmasına rağmen mevcut evlerin kiraları bir hayli yüksek. Arap kökenli ailelerin bölgeye olan ilgisiyle mevcut fiyatlar daha da yükseliyor. 


Ufuk Şanlı / Vatan


Geri Dön