28 / 04 / 2024

Arazi hibe harcı 2017!

Arazi hibe harcı 2017!

Tapu dairesinde bir arazi tapusu, satış işlemi ile bir başkası adına devredilebildiği gibi hibe işlemi ile de devredilebiliyor. Peki bu işleme ne kadar harç ödenir? İşte arazi hibe harcı 2017..



Bir arazi tapusu, satış işlemi ile bir başkası adına devredilebildiği gibi hibe işlemi ile de devredilebiliyor. Bilindiği üzere hibe işlemi, mal sahibi tarafından herhangi bir bedel alınmadan tapu devir işlemlerinin yapılması işlemi oluyor.


Bağış olarak da bilinen hibe işlemi bazı koşullara da bağlanabiliyor. Her isteyen mal sahibi hibe işleminde bulunamıyor. 


Aranan koşullara uygun kimseler hibe işlemi için bazı belgeleri temin ediyor ve belli oranda harç ödemek ile mükellef oluyor. Hibe işleminin tamamlanabilmesi için gerekli belgelerin tapu memuruna teslim edilmesi ve harcın ödenmesi gerekiyor. 


Peki, arazi hibe harcı 2017 ne kadar? Arazi tapu hibesi için hangi belgelerin teslim edilmesi gerekir?


Arazi hibe harcı 2017

Gayrimenkullerin ve mülkiyetten gayri ayni hakların bağışlanmasında, kanuni mirasçılar dışında intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında harç ödemesinin yapılması gerekiyor.


Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor. 


Hibe işlemi için gereken belgeler:

1. Bağışlanacak taşınmaz mala ait tapu senedi

2. Bağışlayan ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

3. Bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları.

4. Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.

5.Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden  Emlak  beyan değerini gösteren belge.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön