29 / 04 / 2024

Arazi ile arsa arasındaki fark nedir? Arazi ve arsa farkı nasıl anlaşılır?

Arazi ile arsa arasındaki fark nedir? Arazi ve arsa farkı nasıl anlaşılır?

Arsa ve arazi, taşınmaz ürünler arasında yer almaktadır. Taşınmaz ürünlerin alım satım işlemlerinde öne çıkan arsa ve arazi arasında bazı farklılıklar vardır. Bu farklılıklar, satım sürecinde bazı değişiklikleri beraberinde getirmektedir. Peki arsa ve arazi arasındaki farklılıklar nelerdir?



ARAZİ NEDİR?

Arazi, insan yerleşiminin olmadığı, yatay veya düşey sınırlara sahip doğal olarak boş kalan toprak parçalarıdır.  İnsan eliyle yapılmış yollar veya yerleşim alanları dışında kalan toprak bölümleri arazi olarak adlandırılır. Arazi, genellikle doğal işaretlerle sınırlandırılır ve tepeler, dağlar, yollar, dereler, duvarlar ve ağaçlık alanlar gibi unsurlar, arazinin sınırlarını belirlemeye yardımcı olur. Üç farklı arazi grubu vardır ve bunlar; hazine arazileri, şahıs arazileri ve köy, otlak ve mera arazileri olarak sınıflandırılmaktadır. 

ARSA NEDİR?

Arsalar, planlanmış bir şekilde bölümlere ayrılmış ve üzerine yapı inşa edilebilen, genellikle belediye sınırları içinde bulunan toprak parçalarını ifade eder. Bu alanlar, yapılaşmaya uygun olduğu için çeşitli amaçlarla kullanılabilirler.


Geri Dön