27 / 04 / 2024

Arazi kayması nedir?

Arazi kayması nedir?

Arazi kayması ile ilgili hususlar Türk Medeni Kanunu'nunda açıklanmıştır. Buna göre arazi kayması nedir, detayları haberimizde...



Arazi kayması nedir?

Arazi kayması terimi, yukarıda bulunan bir arazinin yer kayması, sel ve zelzele gibi herhangi bir doğa sebebi ile aşağıda bulunan arazi üzerine kayması durumunu ifade ediyor.


Türk Medeni Kanunu'nun 709, 710 ve 711. maddelerinde arazi kayması nedir, arazi kayması ile ilgili diğer hususlar şu şekilde ele alınmıştır; 


MADDE 709.- Arazi kayması sınır değişikliğini gerektirmez.

Arazi kayması sebebiyle bir taşınmazdan diğerine geçmiş olan arazi parçaları ve diğer cisimler hakkında sürüklenen şeylere ve karışmaya ilişkin hükümler uygulanır.


MADDE 710.- Arazi kaymasının sınır değişikliğine yol açmayacağı ilkesi, yetkili makamlarca heyelân bölgesi olduğu belirlenen yörelerde uygulanmaz.

Bu yörelerin belirlenmesi sırasında yöredeki arazinin yapısı göz önünde tutulur.

Bir taşınmazın böyle bir yörede bulunduğu, ilgililere uygun biçimde bildirilir ve tapu kütüğünün beyanlar sütununa yazılır.


MADDE 711.- Sınır, arazi kayması sebebiyle gerçeği yansıtmıyorsa; ilgili taşınmaz maliki, sınırın yeniden belirlenmesini isteyebilir.

Fazlalık ve eksiklikler denkleştirilir.


Arazi kayması nedir sorusunun yanıtı özetleyelim:

Arazi kayması sel, zelzele ve yer kayması gibi sebeplerle bir arazinin bir başka arazinin üstüne kaymasıdır.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön