30 / 04 / 2024

Arazi satışlarında uygulanan KDV oranı mecliste!

Arazi satışlarında uygulanan KDV oranı mecliste!

Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamında tarla ve arazi satışlarında uygulanan KDV oranının düşürülmesi önerisi meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Çulhanoğlu, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



İYİ Parti  Adana  Milletvekili Mehmet Metanet Çulhanoğlu, Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamında tarla ve arazi satışlarında uygulanan KDV oranının düşürülmesi önerisine ilişkin soru önergesi hazırladı. Çulhanoğlu, sorusunun Hazine Ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Parti'li Çulhanoğlu, ''İcra ve İflas Kanununa göre bir alacak nedeni ile haczedilen ya da üzerinde ipotek hakkı tesis edilen taşınmaz malların satışı; açık arttırma ile icra daireleri, mahkeme satış memurlukları, belediyeler ve diğer kamu veya özel hukuk tüzel kişileri tarafından müzayede yoluyla yapılan taşınmaz (konut, daire, işyeri, arsa, arazi) satışları ile taşınmaz niteliğini haiz diğer mal ve hakların satışı 25 Ekim 1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1/3-d maddesine göre yapılmakta olup, il/ilçe adliyelerinde bulunan mezat salonlarındaki satışlarda malı satın alan kişi satış bedeli dışında ihale bedeli üzerinden katma değer vergisi, damga vergisi, tellaliye benzeri giderleri ve tahsil harcı ile tapu masraflarını da ödemektedir'' dedi.

Çulhanoğlu, açıklamalarına şöyle devam etti: ''Bunun yanı sıra; 30/04/2014 tarihli ve 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 4. maddesinde "Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak, marjinal ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 0,3 hektardan küçük belirlenemez” ve 7. maddesinde asgari tarımsal arazi büyüklüğünün altındaki tarımsal arazileri toplulaştırabilir veya bu Kanun kapsamında değerlendirmek üzere kamulaştınlabilir” hükümleri gereğince arazilerin toplulaştırılması kapsamında büyük miktarlarda araziler için -alım-satım yapmak zorunda bırakılan çiftçilerimiz ve vatandaşlarımız bu yüksek meblağlardaki tutarı ödemekte zorlandığı gibi birde üzerine yüzde 18 oranındaki çok yüksek olan Katma Değer Vergisini (KDV) ödemek zorunda bırakılması daha çok mağduriyet yaratmaktadır. 30 Aralık 2007 tarihli ve 26742 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının ekli (I) sayılı listenin 19 uncu sırasında yer alan yatlar, ve kotralar için yüzde 1 katma değer vergisi (KDV) oranı uygulanmaktayken, tarla veya arazi satın almaya çalışan çiftçiye, esnafa, dar gelirli vatandaşa uygulanan yüzde 18 katma değer vergisi (KDV) oranı çok fazla maddi yük getirmekte, alım gücünü zorlaştırmaktadır.''

İYİ Parti Adana Milletvekili Mehmet Metanet Çulhanoğlu'nun soruları:

Soru 1:10/07/2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamında olan tarla veya arazi almaya çalışan çiftçiye, esnafa, dar gelirli vatandaşa uygulanan yüzde 18 katma değer vergisi (KDV) oranının % l'e indirilmesi için herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

Soru 2: Bu hususta mağdur edilen Adana ve tüm kamuoyuna açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?


Geri Dön