27 / 04 / 2024

Aremas Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Arslan: Ticari gayrimenkulde ivme yukarı doğru!

Aremas Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Arslan: Ticari gayrimenkulde ivme yukarı doğru!

Aremas Gayrimenkul’ün Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Arslan, 2023 yılı gayrimenkul sektörüne dair değerlendirmelerde bulunarak 2024 yılında piyasada neler beklendiğini açıkladı. 



Emlak piyasasındaki son gelişmeleri değerlendiren Vedat Arslan, 2020 Haziran ayından 2022 sonuna kadar süren konut sektöründeki hareketlenmenin nakdin konuta yönlendirilmesi odaklı artış gösterdiğini, bu senenin başında yaşanan deprem ve sıkılaştırma politikaları ile daralmanın kaçınılmaz olarak yaşandığını ifade etti. 

Yabancıya konut satışlarına ilişkinde bilgi veren Arsalan, Türkiye'de bu yıl satılan her 100 konuttan sadece 3 adetinin yabancılara satıldığını söyledi. 

Aremas Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Arslan: Ticari gayrimenkulde ivme yukarı doğru!

TİCARİ GAYRİMENKULDE İVME YUKARI DOĞRU

Ticari gayrimenkul satışları hakkında bilgi veren Arslan “Ticari anlamda, özellikle ofisleri düşündüğümüzde 2023 yılının kötü geçen bir sene olmadığını söyleyebilirim. Ofis kira rakamları ve doluluk oranları geçen seneye göre artış sağlamış durumda. 2022 yılında yüzde 19 seviyelerinde olan boşluk oranları bu yıl yüzde 10 seviyesine geriledi" diye ifade etti.

A sınıfı ofis binalarındaki kira rakamları 2022 yılına göre dolar bazında ortalama yüzde 25 arttığının bilgisini veren Arslan "Kira bedellerinde ve doluluk oranlarındaki artış ise doğal olarak satış rakamlarını da yukarı yönlü hareketlendirmiş durumda. Biz de Aremas olarak, konjonktürün getirdiği fırsat niteliği taşıyan gayrimenkulleri yatırımcılarımız özelinde inceleyip, değerlendirilmesine aracılık ediyoruz.” dedi.

2024 YILINDA GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜ NELER BEKLİYOR?

2024 yılının ise gayrimenkul sektörü açısından zor bir yıl olabileceğine dikkati çeken Arslan; proje finansmanı ve Mortgage’ın olmadığı, piyasanın daraldığı bir ortamda satışa sunulabilecek projelerin azalabileceğini vurgulayarak kentsel dönüşümün önemine dikkat çekerek; İstanbul,
kentsel dönüşüme gitmeli ama nasıl sorusuna şu şekilde yanıt verdi: 

Kentsel Dönüşüme Özel ‘Mortgage’ Önerisi

“Kentsel dönüşümün sosyolojiden şehir planlamaya, mimariden finansmana kadar pek çok unsuru olduğunun farkındayız ama biz konumumuz gereği kentsel dönüşüme satış odaklı olarak yaklaşıyoruz. Böyle baktığımızda da, konjonktür gereği kentsel dönüşüm için gerekli olan finansmanın sadece öz kaynak ya da dış finansman yoluyla temin edilemeyeceğini biliyoruz. Kentsel dönüşüme özel bir mortgage sisteminin kurulması ve bu şekilde riskin tabana yayılması sağlanmalıdır. Bu mortgage sistemini destekleyecek yapılar; gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve fonları, emeklilik fonları veya portföy yönetim şirketleri vasıtasıyla kurulması ve bu yapıların satışın güçlü kılınarak desteklenmesi gerekmektedir. Güçlü satış için ise kurumsallaşmasını tamamlamış organizasyonlara ihtiyaç bulunmaktadır. Ekonomi yönetiminin güncel politikaları doğrultusunda artmaya başlayan yabancı sermaye akımının, yapılacak düzenlemelerle ilerleyen dönemde sektörümüze de yönleneceğini bekliyoruz. Fakat, yabancı sermayeyi sektöre sokmakla ilgili çalışmalara devam etmekle birlikte kentsel dönüşümde vakit kaybetmeden aksiyon almak gerekiyor.”

Aremas Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Arslan: Ticari gayrimenkulde ivme yukarı doğru!

“2023’Ü BÜYÜMEYLE KAPATTIK, 2024 İÇİN BEKLENTİMİZ YÜKSEK"

Aremas Gayrimenkul’ün Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Arslan, 2024 yılında yurt içi ve yurt dışında yeni projelere hizmet vermeye devam edeceklerini belirterek gayrimenkul sektöründe dinamiklerin değişeceğinin de sinyalini verdi. Bugüne kadar satış pazarlama, proje ya da konsept geliştirme hizmeti verdiği projelerin toplam satılabilir alan büyüklüğü yaklaşık 5 milyon metrekareye ulaşan, gayrimenkul projelerine 360 derece danışmanlık hizmeti veren Aremas, yurt içinde İzmir, İstanbul ve Bodrum’da, yurt dışında ise Frankfurt ve Dubai’deki ofisleriyle çalışmalarını sürdürüyor.

2024'TE YENİ MÜJDELER

2023 yılının her türlü olumsuz duruma rağmen büyümeyle kapattıklarını ifade eden Vedat Arslan, yurt dışı gayrimenkul satışlarında DPA Real Estate, alüminyum cephe sistemleri ve mermer konusunda uzmanlaşan Arcons Global; varlık yönetimi alanında uzmanlaşan Miva Invest markaları ile yurt dışı pazarlara hizmet vermeye başladıklarının müjdesini verdi.

2023'te Türkiye'deki her 100 konuttan sadece 3 adeti yabancılara satıldı!

2024'te otomobil fiyatları ne olacak? Vergiler artacak mı?  Uzmanlardan net açıklama geldi!


Geri Dön