17 / 05 / 2024

Arıtma tesislerinin çıkış suları 24 saat online takip ediliyor!

Arıtma tesislerinin çıkış suları 24 saat online takip ediliyor!

Çevre ve Şehircilik bakanlığı debisi 10.000 m3/gün üzerinde olan arıtma tesislerini 24 saat izliyor. Bu yıl izlemeye alınan havza sayısı ise 6 ya çıktı. Susurluk ve Sakarya havzası da mevsimsel izlemelere dahil edildi.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı debisi 10.000 m3/gün üzerinde olan arıtma tesislerinin çıkışlarına atık su izleme istasyonları kurulması zorunluluğu getirdi. Ölçüm sistemleri ile alıcı ortama verilen suların temel kalite göstergeleri olan pH, iletkenlik, çözünmüş oksijen, debi ve sıcaklık değerleri on-line olarak ölçülüyor. Şu an itibariyle ülke genelinde 115 istasyonun veri entegrasyonu sağlandı.


Havzalar sıkı takipte


Bakanlık 2011 yılında başlattığı Evsel ve Endüstriyel Kirlilik İzleme Programını (EKİP) genişletti. Uygulama kapsamında Ergene, Küçük Menderes, Gediz ve Kuzey Ege Havzalarında yapılan mevsimsel izlemelere bu yıl Sakarya ve Susurluk Havzaları da dahil edildi.


Konuya ilişkin açıklamada bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce; “Tesislerin arıtma çıkışlarının 7/24 on-line izlenmesi ile Bakanlığımızın, “kirliliğin yerinde tespiti” ne yönelik müdahale ve mücadele kapasitesi artmıştır. Söz konusu çalışmaya ilerleyen zamanlarda ilave parametreler eklenecek ve kademeli olarak daha küçük debili tesislere de uygulanacaktır” dedi.



Geri Dön