28 / 04 / 2024

Arkadaşla konut alanların ve ‘Guppies’lerin sayısında artış!

Arkadaşla konut alanların ve ‘Guppies’lerin sayısında artış!

Birleşik Krallık medyasının geniş yer verdiği Zoopla anketinin sonuçlarına göre arkadaşla konut alanların ve ‘Guppies’lerin sayısında artış yaşandı.



Açılımı “Given Up on Property.” olan Guppies, kabaca çeviriyle “Mülkiyetten vazgeçmiş kişiler...” olarak belirtiliyor. Söz konusu kelime aslında 1980'li yıllar ve 90lı yıllarda “Genç kentsel profesyonellere” verilen Yuppies kelimesinden evrilme bir isim…

Söz konusu bu kelimeye, özellikle ABD ve İngiltere gibi konut almanın iyiden iyiye zorlaşmış olduğu ülkelerde servis edilen haberlerde sık sık rastlıyor. Birleşik Krallık medyasında geniş yer verilen Zoopla anketinin sonuçları: 40 yaş altı her 10 İngilizden 4 tanesinin (Yüzde 42) kendisine ait bir konutu yok. Senede 60 bin sterlin ücret alan söz konusu bu kesimin yüzde 38’lik kısmı önümüzdeki 10 sene içerisinde de bir konut sahibi olacağına inanmıyor. Yeni bir konut almayı planların yüzde 34’lük kısmı “Tatile gitmeyi kestim” derken; yüzde 30’luk kısmı da “Artık dışarda sosyalleşmiyorum” diyor.

Arkadaşla konut alanların ve ‘Guppies’lerin sayısında artış!

Dünya'dan Emre Ergül'ün haberine göre işte o Guppies’ler, İngiltere’de yeni bir trend başlattı: Arkadaşla/ sevgiliyle bir olarak ev almak… Merakla beklenen Fairview New Homes anketine göre, henüz konut sahibi olmayan 18-24 yaş arası gençlerin yüzde 44'lük bölümü bir arkadaşla beraber konut satın almaya sıcak bakıyor. Ayrıca yine PACASO'nun en son verileri de arkadaşlar ve evli olmayan ortaklar arasındaki ortak mülkiyette senelik yüzde 21'lik bir büyüme olduğunu ortaya çıkarıyor.

Yaşanan bu durum yeni bir sosyolojik tartışmaları da beraberinde getiriyor: Peki “Arkadaşla ortak mülkiyet sorun olur mu?” İngiliz mortgage uzmanı Ben Thompson’a göre, arkadaşlarla yeni bir konut satın almanın olumlu yanları var: “Depozito yarı yarıya iner, ipotek ödemeleri de paylaşılır, faturalar ve diğer masraflar ikiye bölünmüş olur." Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan bir başka uzman John Charcol’a göre de “tek başınıza yapmak yerine arkadaşlarınızla konut satın almak, aynı zamanda maksimum borçlanma potansiyelinizi de artırmanıza olanak tanır, böylelikle de sizin için doğru mülkü güvence altına alma olasılığınız artmış olur.”

Ayrıca First Mortgage şirketinin ipotek geliştirme müdürü Bob Steel de arkadaşlığa paranın karışmasını ve arkadaşların konut için ekonomik ortak olmalarını tehlikeli bulanlar arasında yer alıyor. Bob Steel konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada  “Bunların sonları pek de iyi bitmiyor. Arkadaşlıklar bir ömür boyu devam etse de, deneyimlerimize göre ortak sahiplerin dış etkenler sebebiyle beklenenden daha kısa zamanda satış yapması gerekiyor."

Bodrum'da hazine arazisine yapılan kaçak yapılar yıkıldı!

Evinden 9 bin 500 bin TL'den fazla kira geliri elde edenlere son dakika uyarısı: Beyanname verirken bunlara aman dikkat!

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan büyük İstanbul depremi için iki yeni tarih!


Geri Dön