23 / 12 / 2024

Arkas, İzmir'e 'Reji' adlı yeni bir kültür merkezi yapacak!

Arkas, İzmir'e 'Reji' adlı yeni bir kültür merkezi yapacak!

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Doğan Hızlan, bugünkü köşesinde İzmir'e yeni bir kültür merkezi yapılacağını yazdı



TÜRKİYE'nin üçüncü büyük kenti İzmir, ne yazık ki yeterince kültür merkezine sahip değil.

Şimdi yeni bir kültür merkezi için çalışmalar başladı.

Binanın kültür merkezi olması düşüncesi ise ilk kez 1990'lı yıllarda ortaya atıldı.

“Reji” diye anılan, bilinen bina bir kültür merkezine dönüştürülecek. Bunun ardındaki girişimi gerçekleştiren bir aile kurumu.

“Arkas,  İzmir  Ticaret Odası ve İzmir Ekonomi Üniversitesi, 25 milyon dolarlık yatırım bütçesi olan REJİ ile bir dünya kenti olmayı hedefleyen İzmir'de günlük yaşamın sanatla harmanlandığı bir cazibe merkezi olmasını hedefliyor.

Arkas Holding İcra Kurulu Üyesi Önder Türkkanı, proje ile ilgili şunları söylüyor: ‘Arkas Holding içinde yaşadığı toplumun sorunları ve isteklerine duyarlı bir kurumdur. Kurumsal sosyal sorumluğumuz kapsamında gerçekleştirdiğimiz birçok projenin yanı sıra Reji'nin bizim için ayrı bir değeri ve önemi var. 2011 yılı Arkas Ailesi'nin İzmir'e gelişinin 300. yıldönümüdür. Arkas Holding bu nedenle kendisine her zaman yuva olmuş İzmir şehrine bir şükran ifadesi olarak İzmir Eski Tekel Binası içinde kültürel amaçlı bir kompleks oluşturmayı arzu etmekteydi. Böylesine büyük bir projeyi İzmir'e katkıları yüksek iki marka kurumla işbirliği içinde yapmaktan ayrıca mutluluk duyuyoruz. ‘Reji' adı verilecek kültür kompleksinin yaklaşık 20 milyon dolar yatırımla üç yıllık restorasyon ve inşaatın ardından hizmete girmesi ve gerçekleştirilecek birçok sosyo-kültürel ve sanatsal organizasyonla İzmir'in bu konuda bir merkez olması sağlanacaktır' dedi.

CIVATA FABRİKASINDAN SANAT FABRİKASINA

SOYER Kültür Sanat Fabrikası ise şöyle tanıtılıyor:

“Soyer Ailesi tarafından oluşturulan ve 1 Nisan 2006'da faaliyete geçen SKSF ile hem hizmet verdiğimiz alanın genişliği hem de kapasitesi ve donanım açısından İzmir'deki diğer kültür sanat merkezlerinden ayrıştığımızı düşünüyoruz.”

Mehmet Refik Soyer tarafından 1 Nisan 2006'da faaliyete geçirilen 10 bin metrekarelik alanda Gün Batımı konserleri düzenleniyor, son olarak da 150 kişilik tiyatro salonu yapıldı.

Bu fabrikada başka neler var?

“10 bin metrekarelik alanda hizmet veren SKSF'nin bünyesinde; tiyatro, resim, heykel, seramik, fotoğraf, bilgisayara, müzik, dans, geleneksel sanatlar, hobi kursları ve meslek eğitimleri gibi çalışmalar da yapılabiliyor.”

AYTÜL SARAÇLAR SEYİRCİDEN MEMNUN

İZMİR Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Aytül Saraçlar ile de buluştum.

İzmirli seyircilerin operaya büyük ilgi gösterdiğini, küçük salondan büyük salona geçerken, doldurabilir miyiz sorusunun ne kadar anlamsız olduğunu salon dolunca anladıklarını söylüyor.

Gerçekten de İzmir operası sahnelediği yeni eserlerle, hazırladığı program kitaplarıyla benim hep dikkatimi çekmiştir.

Opera seyircisi olmak İzmirliye yakışıyor.

* * *

İZMİR'de sanat yükseliyor. Çok sevindim.
Hürriyet/Doğan Hızlan


Geri Dön