16 / 05 / 2024

Arnavutköy'de Suriyelilere özel devlet hastanesi!

Arnavutköy'de Suriyelilere özel devlet hastanesi!

Kendi vatandaşlarına sağlık hizmeti yetiştiremeyen Sağlık Bakanlığı Suriyeli mülteciler için özel hastane tahsis etti. Arnavutköy Devlet Hastanesi'ne bağlı olarak hizmet veren Hadımköy Semt Polikliniği'ni yeniden düzenleyen Bakanlık, bu polikliniği Suriyelilerin hizmetine sundu.



‘Bu da oldu' dedirtecek cinsten bir olay Arnavutköy’e bağlı Hadımköy’de gerçekleşti. Kendi vatandaşlarına sağlık hizmeti yetiştiremeyen Sağlık Bakanlığı, daha önce Arnavutköy Devlet Hastanesine bağlı olarak hizmet veren Hadımköy Semt Polikliniğininin hizmetletine son vererek yabancı ülke vatandaşlarının yararlanabileceği hastane olarak yeniden düzenleyip hizmete açtı. Sağlık Bakanlığı'nın adı geçen polikliniği Türk vatandaşlarına kapatması büyük tepki topladı.


Türk vatandaşlar ne yapsın?

En çok Suriyeli mültecilerin yaşadığı ilçeler sıralamasında ilk üçe giren Arnavutköy’de yaklaşık 60 bin Suriyeli mülteci ikamet ediyor. Sağlık Bakanlığı, Arnavutköy Devlet Hastanesine bağlı olarak hizmet veren Hadımköy Semt Polikliniğini Türk vatandaşların hizmetinden alarak “Arnavutköy Toplum Sağlığı Merkezi Arnavutköy 1 No’lu Göçmen Sağlığı Birimi” haline getirdi. Bu durumda, nüfusu her geçen gün hızla artan ve ilçe olmak için her türlü çabanın gösterildiği Hadımköy’de sağlık ocağı ve aile sağlığı merkezinin haricinde Türk vatandaşlarına sağlık hizmeti veren hiçbir sağlık kuruluşu kalmadı.


Bizim değerimiz yok mu?

İstanbul Avrupa Yakasının en büyük sanayi bölgesine sahip olan ve yaklaşık 600 fabrikada 70 bin çalışanın bulunduğu Hadımköy’de herhangi bir kaza sonrası gidilebilecek kapsamlı bir sağlık kuruluşunun olmaması kafalarda soru işaretlerinin doğmasına sebep oldu. Hadımköylüler, Sağlık Bakanlığının bu uygulamasına tepki göstererek, “Biz kendi memleketimizde Suriyeli mülteciler kadar değer görmüyoruz. Onlar bizden daha rahat yaşıyorlar. Devlet Suriyeli mültecilere her türlü mali ve gıda yardımında bulunurken, vergilerimizle yapılan sağlık kuruluşlarını bile bizlere çok görüyor. İnsanın Suriyeli Mülteci olası geliyor” diyerek sitemde bulundu.


Acil ihtiyacı giderdik

Konu hakkında gazetemize değerlendirmede bulunan Arnavutköy İlçe Sağlık Müdürü Dr. Şerafettin Ekici göçmen sağlığı birimine dönüştürülen polikliniğin çok fazla hasta potansiyeli olmadığını belirterek, "Hadımköy'ün ihtiyacını karşılayacak sağlık ocağımız ve 6 birimlik aile sağlığı merkezimiz var. Geçtiğimiz günlerde yaptığımız toplantıda aile sağlığı merkezlerinin sayısını artırma kararı aldık. Bu toplantının devamında muhtarlarımızla da bir araya gelerek sağlık konusunda yeni adımlar atacağız" dedi. Ekici ayrıca dönüşümü acil ihtiyaca bağlayarak, İstanbul'da sağlık alanında yeni planlamalar yapıldığını dile getirdi.


60 bin mülteci yaşıyor

Resmi verilere göre Arnavutköy ve çevresinde 60 bin Suriyeli, Pakistanlı ve Afganistanlı mültecinin yaşadığı tespit edildi. Arnavutköy’de yaşayan mültecilerin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için her türlü çabayı sarf eden Sağlık Bakanlığı, Türk vatandaşları için aynı binanın 2. katını Arnavutköy Verem Savaş Dispanseri olarak kullanılması için tahsis etti. 


Gazetem İstanbul


Geri Dön