28 / 04 / 2024

Arrigo Cipriani: İstanbul'da en az 50 yıl kalırız!

Arrigo Cipriani: İstanbul'da en az 50 yıl kalırız!

Levent'teki The Edition Hotel'in giriş katında hizmet veren İstanbul Cipriani'yi denetleyen 78 yaşındaki İtalyan şžef, 'İstanbul'da restoran açmak bizim için ABD'de açmaktan çok daha kolay oldu. Burada en az 50 yıl kalırız' dedi



Dünyaca ünlü İtalyan restoran zinciri Cipriani'nin yaratıcısı Arrigo Cipriani, AKşžAM'a konuştu... Levent'teki The Edition Hotel'in giriş katında hizmet veren İstanbul Cipriani'yi denetleyen 78 yaşındaki İtalyan şžef, 'İstanbul'da restoran açmak bizim için ABD'de açmaktan çok daha kolay oldu. Burada en az 50 yıl kalırız' dedi

Dünyanın en iyi restoranları arasında gösterilen İtalyan 'Cipriani', İstanbul'a hayli sükseli geldi. Dünyaca ünlü yıldızların müdavimi olduğu restoran Venedik, New York ve Londra'nın ardından İstanbul'da Mübariz Mansimov'un Levent'te mart ayında açacağı The Edition Hotel'in giriş katında hizmet veriyor. Babası Giuseppe Cipriani'nin 1931'de Venedik'te 'Harry's Bar' olarak temellerini attığı restoran zincirini 60 yıl yönettikten sonra, işleri oğlu Giuseppe Cipriani'ye bırakan 78 yaşındaki Arrigo Cipriani, AKşžAM'ın sorularını yanıtladı.
- 'Cipriani İstanbul'a ilk tepkiler nasıl
Biz en iyisini yapmak için çok yoğun çalışıyoruz. Bir restoran açmak, onu sıfırdan başlatmak her zaman çok zordur. Ama biz burada harika bir başlangıç yaptık. Muhteşem Türk garsonlarımız var. Cipriani'nin sahip olduğu mutfağın dünyada hiçbir restoranda olduğunu sanmıyorum. şžunu söyleyebilirim ki, İstanbul'da restoran açmak bizim için ABD'de açmaktan çok daha kolay oldu. ABD'de 15 yıldır, Londra'da 10 yıldır Cipriani var. İstanbul'da en az 50 yıl kalacağız! Bundan eminim
- İstanbul'a gelmeye nasıl karar verdiniz
Uzun yıllardır herkes bana 'Neden İstanbul'da bir restoran açmıyorsun' diyordu. Sonunda oğlum ilk adımı attı. Bu mekanı o seçti. şžu anda her şeyin başında oğlum var. Ben yalnızca deneyimlerimi aktarıyorum.

AVRUPA BİRLİĞİ'NE KATILMAYIN!
- Nasıl buldunuz İstanbul'u
İstanbul, dünyanın en önemli birkaç şehrinden biri. Size şunu söyleyebilirim ki, sakın Avrupa Birliği'ne katılmayın. Avrupa, göründüğü kadar iyi değil. Bence olduğunuz yerde kalmalısınız. Bu ülke ve bu şehir için bu daha iyi olacaktır. Ben İtalya'daki bir üniversitede kültür ve turizm dersleri veriyorum. Bu alanda 8 kitap yazdım. Kültürler birbirinden ayrı ve bağımsız olarak varlığını sürdürmeli.

15 liraya da yemek var 300 liraya da
- Fiyatların Türkiye için yüksek olduğu söyleniyor...
Kesinlikle pahalı diyemem. Burada ortalama 130 kişi çalışıyor. Asıl maliyet bu, yemek veya içki değil. Fiyatları arttıran personel maliyeti, iyi garson, iyi aşçı... Buraya gelip sadece salata sipariş edebilirsiniz. Salatanızı yersiniz, siz de mutlu olursunuz, biz de oluruz. Burada 300 liraya da yemek yenilebilir, 15 liraya da.

14 bin liraya 1997 Petrus
çorbalar ortalama 27, karışık yeşil salata 22 liradan sunuluyor. Ana yemeklerden limon soslu farfalle 73, ızgara tavuk 45, yeşil salata ile servis edilen bifteğin fiyatı ise 92 lira. Menüde kırmızı şarapların fiyatları farklılık gösteriyor. 16 liraya da kırmızı şarap bulunan mönünün en pahalı şarabı ise, 14 bin liralık fiyatıyla 1997 Petrus.

PERSONELE DECECHO!
İtalya'nın en iyi makarnası Dececho olarak biliniyor. Dececho mönüde yok, çünkü Cipriani personeli bu makarnayı yiyor! Papermoon'un mönüsündeki makarnaların markası ise Dececho!

şžefler beğenmedi
Cipriani'nin temellerinin atıldığı Venedik'teki Harry's Bar'ın 40 senelik şef aşçısı Nicola Cecchini, Londra'daki Cipriani'nin şef aşçısı Valter Giardinelli de şu anda İstanbul'da bulunuyor. Restoranın menüsü, dünyadaki diğer tüm Cipriani'lerle aynı şekilde hazırlanmış. Ancak şefler Türkiye'de ciğerleri beğenmediği için, mönüye konulamamış.
Öznur KAYMAK/Akşam


Geri Dön