01 / 01 / 2025

Arsa birleştirme işlemi nasıl yapılır?

Arsa birleştirme işlemi nasıl yapılır?

2010/4 sayılı genelgede birleştirme (tevhit); “Birbirine bitişik birden çok parselin bir parsel haline dönüştürülmesini” ifade eder, şeklinde tanımlanıyor. Peki, arsa birleştirme işlemi nasıl yapılır?



Arsa birleştirme işlemi nasıl yapılır?

Birleştirme (Tevhit); Tapu kütüğünün ayrı, ayrı sayfalarında kayıtlı, birbirine bitişik, iki ya da daha fazla parselin, ilgilisinin talebi üzerine İmar Yasasının 15 ve 16’ncı maddeleri gereğince tek bir parsel numarası altında birleştirilerek, kütüğün ayrı bir sayfasına tescili ile tek bir tapuya bağlanması işlemi olarak karşımıza çıkıyor.


Yapılan birleştirme işleminin imar mevzuatına uygunluğu onaylattırılıyor.  Birleştirme işlemi; teknik yönü olması nedeniyle kadastro müdürlüklerini; tescili gerektirmesi nedeniyle de tapu müdürlüklerini ilgilendiriyor. 


Tevhid (Birleştirme) Tapu Sicilinde ayrı ayrı kayıtlı, birbirine sınırdaş birden fazla taşınmazın teknik usullere göre düzenlenen harita ile tek parsel haline getirilmesi işlemi olarak da ifade etmek mümkün oluyor. 


Tevhit işlemleri de harca tabi tutuluyor.Harçlar Kanunu’na ekli (4) sayılı Tarifenin 6-a bölümü uyarınca, tevhit işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden, ayrı ayrı binde 9 oranında harç tahsil ediliyor.  Birleştirme harcı birleştirilecek parsellerin işlemden önceki değerleri üzerinden ayrı ayrı hesaplanıyor. Ayrıca, bu işlemlerde de, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün Döner Sermaye İşletmesi’nce belirlenen tarifeye göre her yevmiye numarası için bir adet döner sermaye ücreti alınıyor.


Arsa tevhid şartları nelerdir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön