29 / 04 / 2024

Tapu dairesinde satış işlemi nasıl yapılır?

Tapu dairesinde satış işlemi nasıl yapılır?

Arsa, arazi, mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların mülkiyet hakkının devir işlemleri taşınmazın yer aldığı tapu dairesinde yapılıyor. Peki, tapu dairesinde satış işlemi nasıl yapılır?



Tapu dairesinde satış işlemi nasıl yapılır?

Arsa, arazi, mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların mülkiyet hakkının devir işlemleri taşınmazın yer aldığı tapu dairesinde yapılıyor.


Tapu dairesinden önceden randevu alınması gerekiyor. Aksi halde randevu alınmadan gidilmesi durumunda tapu dairesinin hiç boş (randevusuz) saati olmayacağından, randevusuz devir işleme alınmıyor.


Bu nedenle internet üzerinden önceden tapu işlemleri için randevu alınması gerekiyor. Alınan randevu günü ve saatinde tapu dairesine gerekli belgeler ile gidilmesi gerekiyor. Herhangi bir belgenin eksik olması durumunda, işlem tamamlanamıyor. 


Belgelerin eksiksiz bir şekilde temin edilmesinin ardından, gerçekleşen satış bedeli üzerinden tapu harcı ödeniyor. Harcın ödendiğine dair makbuzun da getirilmesi halinde tapu dairesinde satış işlemi gerçekleşmiş oluyor.


Gerekli belgeler:

1. Satılması istenen taşınmaza ait tapu senedi,


2. Satıcı ve alıcıların fotoğraflı nüfus cüzdanları, (pasaport veya avukat kimliği ile işlem yapılabilmekte ancak ehliyet ile işlem yapılmamaktadır)

Satıcıların birer, alıcıların ikişer adet son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları


3. Tapu sahibi işleme bizzat gelmiyor ise, temsile ilişkin belge, (Vekâletname, vasi kararı, kayyım kararı vb. )Vekil veya temsilci olan kişinin fotoğraflı nüfus cüzdanı ve bir adet vesikalık fotoğrafı,


Yine alıcılardan da bizzat gelmeyen var ise onları temsil eden kişilerin fotoğraflı nüfus cüzdanları, vesikalık fotoğrafları ve temsile ilişkin belge


4. Satışı yapılacak olan taşınmaza ait ilgili belediyeden alınmış 

emlak beyan değerini gösteren belge.


5. Kat mülkiyeti kurulmuş gayrimenkullerde DASK poliçesi


Tapu harcı:

2014 yılında açıklanan harç bilgilerine göre tapu harcı alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı olmak üzere binde 20 oranında tahsil ediliyor.


Uygulamada, alıcı satıcının da harç bedelini ödeyerek bunu ödeyeceği satış bedelinden düşebiliyor. Tapu harcının yanı sıra, tapu döner sermaye harcının da ödenmesi gerekiyor.


Örneğin tapudaki satış bedeli 100 bin TL olan bir taşınmaz için alıcının da satıcının da ayrı ayrı 2 bin TL ödemesi gerekiyor.


Tapu harcı pişmanlık zammı ne kadar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön