11 / 05 / 2024

Arsa karşılığı daire satışında yargı ne diyor?

Arsa karşılığı daire satışında yargı ne diyor?

Sözcü Gazetesi'nin Olaylar, Sorunlar, Çözümler bölümünde "Arsa karşılığı daire satışında yargı ne diyor?" konusu üzerinde duruldu. İşte o yazı...



Arsa karşılığı alınan daire satışının vergisel boyutunu dünkü SÖZCÜ'de bu köşede yazmıştık. Vergi idaresi özetle; "Arsa sahibinin bir arsa karşılığında, birden çok dairesi oluyor. Birden çok dairenin aynı yıl veya takip eden yıllarda satılması da devamlılık anlamına gelir ve ticari kazanç oluşur. Bu nedenle gelir vergisi ve KDV ödenmesi gerekir'' diyordu. Tabii bu yorum, her durumdan vergi toplama çabasında olan Maliyeye ait. 


DANIŞTAY: "OLAY SERVETİN BİÇİM DEĞİŞTİRMESİ"

 Yargı organlan ise tamamen farklı düşünüyor. Danıştay'a göre; "Kişinin arsasını, arsa karşılığı (kat karşılığı) inşaat sözleşmesiyle müteahhide vermesi ve bu sözleşme karşılığında sahip olduğu daireleri satması servetin biçim değiştirmesi anlamına geliyor." 


"ARSA ALDIM 1 TANE, EVİM OLDU 10 TANE" 

Yani Danıştay konuyu Maliye gibi görmüyor. Maliye, bir arsa karşılığında 10 daire alınıp bunlar satıldığında, 'sonuçta 10 daire satılması ticaridir" şeklinde olaya yaklaşıyor. Danıştay ise "10 daire satılsa da aslında sahip olunan gayrimenkul (arsa) sayısı 1 tanedir. Gayrimenkul alımında devamlılık yani çokluk yok. Bu nedenle ticari kazanç da yok" diyor. 


EDİNME TARİHİ MESELESİ 

Bir diğer konu olan "iktisap" yani "edinme tarihi". Diyelim ki arsa karşılığında daire edindiniz ama birden çok satış olup da ticari kazanç oluşmasın diye yalnızca birini sattınız. Bu durumda da "edinme tarihinden itibaren 5 yıl içinde satış yaptıysanız, değer artış kazana bakımından gelir vergisine tabi tutuluyorsunuz". 

Maliye, bu tarihin hesaplanmasında, arsanın edinilmesinden itibaren 5 yıl geçmesini değil, müteahhitten alınan "dairenin tapuya tescil edildiği tarihini" esas alıyor. Danıştay'ın "servetin biçim değiştirmesi" görüşü ile olaya bakıldığında ise "arsanın edinme tarihinin" esas alınması gerekiyor. 


MALİYE: "VERGİ VAR", DANIŞTAY: "VERGİ YOK" 

"Yargının görüşünü Maliye bilmiyor mu?" diyeceksiniz. Elbette biliyor. Ama olaya, "Biz vergi var diyelim de dava açmayan öder, açan ödemez" şeklinde yaklaşmayı tercih ediyor. 


Sözcü


Geri Dön