28 / 04 / 2024

Kat karşılığı daire satışında gelir vergisi!

Kat karşılığı daire satışında gelir vergisi!

Değer artış kazancı vergisi ödemelerinde kimi zaman iktisap bedelinin tespit edilmesinde zorluklar yaşanabiliyor. Örneğin, arsasını kat karşılığında müteahhite veren ve sonra aldığı daireyi satan kişi hangi tarihi iktisap tarihi olarak ele almalı?



Kat karşılığı daire satışında gelir vergisi!

Gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde doğan vergisel sorumluluklar arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor. Değer artış kazancı vergisi, taşınmazın iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde satılması halinde ödeniyor.


Vergi ödemelerinde kimi zaman iktisap bedelinin tespit edilmesinde zorluklar yaşanabiliyor. Örneğin, arsasını kat karşılığında müteahhite veren ve sonra aldığı daireyi satan kişi hangi tarihi iktisap tarihi olarak ele almalı?


Gelir Vergisi Sirküleri 76'ya göre; Gayrimenkullerde iktisap, Türk Medeni Kanununun 705 inci maddesi uyarınca, tapuya tescille oluyor. 


Kat karşılığı müteahhide veya kooperatiflere verilen arsa karşılığında alınan gayrimenkuller dahil, iktisap edilen gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde, değer artışı kazancının tespiti yönünden iktisap tarihi olarak, gayrimenkulün tapuya tescil edildiği tarih esas alınıyor.


Ancak, gayrimenkulün tapuya tescil tarihinden önce sahibinin fiilen kullanımına bırakıldığı bazı özel haller de iktisap tarihi olarak tapuya tescil tarihi yerine fiilen kullanıma bırakılma tarihinin kabul edilmesi gerekiyor.


Buna göre konut yapı kooperatifleri, Toplu Konut İdaresi veya diğer kişilerden gayrimenkulü fiilen kullanıma hazır şekilde teslim alanların, söz konusu gayrimenkulleri fiilen kullandıklarını; tahsis belgesi, teslim tutanakları, su, elektrik, telefon, doğalgaz faturaları ve benzeri belgelerle tevsik etmeleri halinde değer artışı kazancının tespiti yönünden fiilen kullanıma başladıkları tarih iktisap tarihi olarak kabul edilecektir.


Gayrimenkulün ihale veya icra yoluyla alındığı durumlarda da fiilen kullanıma hazır şekilde teslim alındığının yukarıda sözü edilen belgelerle tevsik edilmesi şartıyla, tapu tescil işlemi olmasa dahi fiilen kullanıma bırakıldığı tarihin iktisap tarihi olarak kabul edilmesi gerekir.


Örnek..

Bayan (F)'nin, 05.08.1999 tarihinde satın aldığı arsayı, 23.01.2005 tarihinde kat karşılığı olarak müteahhide vererek almış olduğu gayrimenkuller, 25.04.2007 tarihinde tapuya tescil edilmiştir.


Kat karşılığı alınan gayrimenkuller yeni bir iktisap olarak kabul edilecek ve değer artışı kazancının tespitinde gayrimenkullerin tapuya tescil edildiği 25.04.2007 tarihi esas alınacaktır. Fiilen kullanımın tapu tescilinden önce gerçekleşmesi halinde ise bu tarihin esas alınacağı tabiidir.



Gelir vergisi sirküleri 76!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön